Quesedilla med ost, krydderskinke, guacamole og koriander

 

Jeg har blitt mer og mer glad i å putte primusen i sekken også på dagsturer, der man normalt ville spist kjedelige og tørre brødskiver.

I stedet for å smøre niste på forhånd, tar jeg med ingredienser til en enkel, varm lunsj, som tilberedes ute.

Det å sitte på en fin bergknaus, finne seg en naturlig kjøkkenbenk i form av en stein eller to, og deretter fyre opp primusen, er uslåelig! 🙂 Ble du sulten nå? Scroll et par hakk ned, så kommer du rett til quesedilla-oppskriften!

Knutshøe

Men først litt om en tur som passer perfekt for en bedre lunsj. Knutshøe, også kalt «Besseggens tøffe lillebror», er ikke så stor som toppene rundt, men byr likevel på spektakulære opplevelser!

Knutshøe ligger tvers over Gjende for Besseggen, ganske nær riksvei 51 over Valdresflye. Det er fint å parkere på utkikkspunktet Vargbakkan, litt opp for Maurvangen.

Herfra er det bare å ta sekken på ryggen, og rusle ned den flotte steintrappa. Der begynner stien, som er tydelig og god hele veien. Følg stien til innsteget på ryggen av Knutshøe, og begynn klyvingen!

IMG_0043
Jeg gikk turen med min spreke mor, og hennes samboer Knut. Alder ingen hindring på denne turen, men man bør ha gått litt i fjellet før. Hvis du synes Besseggen er skummel, er denne hakket verre (evt finere, spør du meg!) 😉 Man når raskt høyde på Knutshøe, og kan se tilbake på det storslåtte området på Valdresflye. Vær obs på bratte partier som kan oppleves som litt luftige.

Jeg vil si at turen passer for turvante barn og voksne, og man bør ha fjellsko eller grove terrengjoggesko (IKKE glatte, vanlige joggesko/tøysko eller sandaler!). Det er et par skikkelig bratte partier på turen, der man må ta i bruk både hender og føtter, og det er langt dersom du faller. Anbefales IKKE i regn, da kan det bli sleipt og glatt!

Hvis man har med små barn ville jeg passet godt på dem i de bratte partiene. Når det er sagt, dette er morsomt og utfordrende for store og små! Man går over tre-fire «pukler» langs ryggen før man plutselig er på toppen, og hvis noen skulle synes at det er ubehagelig, er det enkelt og greit bare å snu.

Vel oppe på ryggen er utsikten mot Gjende, Besseggen, Surtningssue, Besshø og flere titalls stolte Jotun-topper er ubeskrivelig. Det er nesten så man begynner å nynne på «Fagert er landet»! 😉

IMG_9365
Når du er på vei ned, husk å snu deg! Herfra ser du nemlig hele ryggen på Knutshøe i all sin prakt. Kan det være denne ryggen Ibsen skrev om i Peer Gynt? Flere tar til orde for det. Den gir i allefall en betydelig større rygg-følelse enn det korte partiet på andre siden av Gjende.

Hvis man velger å følge ryggen videre, og ikke snu på toppen, så må man være obs på veivalget. Følg vardene, og hold generelt litt til høyre, midt på ryggen. Følg rygg, vær trygg, og pass på eventuelle unger! Her er det høyt og bratt ned på begge sider.

Men plutselig, etter et par morsomme tak nedover, er man nede på den lavere delen av ryggen, og snart dukker fjellbjørka opp igjen. Man er nede ved elvedeltaet i Leirungsdalen før man vet ordet av det, og der er det bare å følge stien tilbake til veien.

Dette er en transport-etappe, men det er veldig fin sti langs elva, bortsett fra et par våte partier. (Vi måtte av med sko og sokker et par steder, men dette var bare behagelig for varme turføtter!) Mange fine teltplasser også, forøvrig! Pass opp for myggen! 😉

IMG_9354
Vel nede i bjørkeskogen i Leirungsdalen må skjorta av. Det er varmt og herlig, og det synes myggen også! 😉 Dette elvedeltaet er verdt et besøk, hvis du ser ned på det fra toppen bringer det tankene til både neshorn og gnu! 😉

Lunsj med utsikt

Men så til lunsjen! Finn et fint sted å kokkelere, og sett gjerne primusen på en flat stein. På Knutshøe er det et vell av fine lunsj-plasser, og det er fin utsikt fra samtlige! Du kan selv velge om du vil se mot runde topper i vest, eller mot spissere topper i nord 😉

På menyen står quesedilla – en superenkel, men knallgod lunsj. Passer like godt for barn som voksne! Min variant har bevart litt av texmex-inspirasjonen, men har likevel en annen smaks-sammensetning enn den vanlige fredagstacoen.

Hvis ungene ikke er så glad i urter, dropp dem. De fleste barn er derimot glad i guacamole, så lag rikelig!

IMG_0036
Kjøkken vith a view! Slike flate «kjøkkenbenker» finnes overalt i fjellet. Kanskje det å finne det fineste kjøkkenet kan være en spennende utfordring for ungene? 🙂 Urter i egen, lysegrønn boks, smør i den vesle boksen fremst på bildet. Slike bokser får man aldri nok av! Lurt å slippe å drasse på for mye.

Dette trenger du til fire personer:

  • En pakke tortilla-lefser
  • Revet jarlsbergost
  • En pakke krydret kalkunskinke
  • To modne avokadoer
  • En lime
  • Et hvitløksfedd
  • Maldonsalt og grov pepper
  • Et par never fersk koriander
  • To stengler vårløk i skiver
  • Smør til steking

Slik gjør du:

Først litt om pakkingen av maten. Jeg anbefaler deg å følge rådene om holde maten kjølig i sekken, som du finner her (scroll helt nederst).

Når det gjelder urter, så er det ingen vits i å ta med hele potta i sekken. Riv heller av så mye du trenger, og legg i en tett boks. Ha oppi noen dråper med iskaldt vann, så holder urtene seg friske og fine i mange timer! Dette gjelder også vårløk, kutt opp på forhånd og legg sammen med korianderen.

IMG_0034.jpg
Lefsene skal være gyldne, sprø og så flate som mulig! Bruk en tallerken eller en liten flat gjenstand til å presse lefsehalvdelene sammen. Yummi! 🙂

Vel framme er det bare å sette fram alle ingrediensene. Lag guacamolen ferdig først.

Kutt hvitløk i små biter, og mos sammen med avokadoene. Ha i limesaft og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Så er det tid for hovedretten. Ha smør i panna, varm opp, og legg klar en lefse. På den ene halvdelen tar du to skiver krydderskinke, litt revet ost, vårløk og koriander. Brett lefsa, og legg det hele over i panna.

Press ned med en flat tallerken eller lignende mens du steker, quesedillaene skal bli «faste» og flate! Når osten har begynt å smelte litt, snur du og steker på den andre siden. Hvis du har stor nok panne, kan du gjerne steke to lefser mot hverandre om gangen. Ta da pålegg på hele lefsa, og legg en annen over.

Når lefsene er gyldne og sprø på begge sider, er de ferdige. Server med guacamole og friske urter, og nyt! 🙂

IMG_0037
Et herlig og enkelt lite måltid! Myyyye bedre enn kjedelige brødskiver, jeg lover! 😉

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s