Pannestekt smuldrepai med ferske blåbær

Nå BUGNER det i skogen! Halleluja! Store, saftige og smaksrike blåbær er vel noe av det beste som finnes. Jeg får nesten ikke plukket, fordi jeg spiser så mye underveis! Men til slutt ble det to fulle spann, og det tok under to timer å fylle dem!

Jeg liker blåbær best i hel tilstand, altså ikke som syltetøy. Derfor fryser jeg dem ned hele, da kan de tas fram gjennom hele vinteren og puttes rett i smoothie, pai, muffins, eller røres til syltetøy.

Primusen er selvfølgelig med i blåbærskogen, og det er en fin premie å få smakt på fangsten med én gang, for eksempel på nystekte pannekaker med et lett melisdryss på.

IMG_1377
Store, saftige og blåblå! 🙂 (Og en og annen tyttebær, men de får vi komme tilbake til…)

Men det finnes andre godsaker man kan lage også, for eksempel smuldrepai!

Dette er jo en velkjent slager i stekeovnen, men jeg ville sjekke om det funket å lage den rett på primusen også. Det ble knallgodt! Det er flere måter å gjøre det på, så test ut hva du liker best. Vi la bærene nederst og deigen øverst, men det kan like gjerne gjøres omvendt.

Hvis du liker litt godt stekt paideig så er nok det siste alternativet å foretrekke. Uansett gjør det ingenting om denne deigen er litt rå, for den inneholder verken gjær eller andre ingredienser som krever gjennomsteking. Og jeg kan love deg en ting: Godt blir det uansett! God tur til skogs!

Oppskriften har jeg fra min mor, som igjen har det fra min tante, Inger. Takk, damer! 🙂

IMG_1379
Vi la bær nederst og paideigen øverst. Dette blandet seg da bærene begynte å koke, og ble en herlig blanding!

Dette trenger du til fire personer:

  • 125 gram mel
  • 50 gram sukker
  • 125 gram romtemperert smør
  • 1-2 ss havregryn
  • Blåbær etter ønsket mengde. Vi la oppi så mye at de dekket bunnen av panna.

Slik gjør du:

Bland alt det tørre minus havregrynet, og smuldre sammen med smøret til en jevn deig. Bruk hendene eller en kjøkkenmaskin. Pakk i en tett boks eller pose, og ta med i sekken. Når du har plukket bær, dekker du bunnen av panna, og legger klatter med deig oppå. Dryss havregryn på til slutt. La det hele koke en god stund, minimum ti-femten minutter under lokk. Da blander bærene seg med deigen, og det hele blir en herlig, smakfull masse! Spises med skje og med nykokt kaffe til!

Ps: Hvis du ønsker en mer stekt paideig, kan du forsøke å legge deigen nederst og bærene øverst. Det er mye smør i deigen, så den svir seg ikke så lett, særlig ikke om du har en god teflon-panne. Men pass på varmen, og sjekk ofte så du ikke ender opp med svart bunn!

Bon apetitt! 🙂

IMG_1386 (1).jpg
Ferdig pai, med bær og bunn i en salig blanding. Men du verden – dette smakte nydelig! 🙂

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s