Eksotisk i utkanten
Gjestebloggere/primuskokker: Silje Josten Lien og Randi Ødegården
De fineste turene trenger ikke involvere ekstreme krumspring. Ofte kan du finne ren magi i nærområdet.
Nabolag kan være så mangt; i vårt tilfelle er det beitemark, fjellheim, bjelleklang fra sauer og geiter, mygg, tregrense og mer til, på litt over 700 moh. Med på turen er Randi, som er turfølgets spreke alibi og Vangs svar på Nansen, og undertegnede, hvis hovedprestasjon er å overleve nedoverbakker på ski uten varige mén.
I tillegg til å være ekspedisjonsansvarlig, er Randi også odelsjente, med perfekte nærtur-områder få skritt fra inngangsdøra. Målet ligger under én kilometer unna. Vi labber avgårde oppover jordene, sauene er sendt på sommerferie på setra, så det vanligvis så travle nabolaget er plutselig blitt rimelig stille. Ypperlige rammer for å konstatere hvor dårlig oksygenopptaket egentlig er.

Men hva er vel en bedre appetittvekker enn en skikkelig bakke? Mens jeg danner baktropp og peser som en kols-pasient, tråkker Randi atskillig lettere oppover.
Halvveis opp må vi klatre over ei grind, selvfølgelig utført med den største eleganse, og vi får i samme slengen selskap av geitebukkene Jack og Arvid, som lever livets glade dager like ved foten av Jotunheimen. De venter spent på servering, men må se seg snytt, da vi har lite annet å by på enn småsvette håndbaker, sekkestropper og borrelås. Makan. De følger oss med blikket der vi tråkker opp til endestasjonen; en rimelig drøy kampestein, klemt inntil ei gammel løe. Ekspedisjonslederen er godt vant med å klatre på store steiner og er oppe på få sekunder. Ekspedisjonsdeltakeren derimot, sliter med lavt tyngdepunkt, sviktende motorikk og en unormal frykt for å klatre ned igjen. Ting tar tid.

Men oppe på steinen er stemningen raskt på topp. Utsikten er herlig, sola lokker bak tåka som innhyller fjelltoppene og i sekken venter hele formålet med turen; nemlig middagen. Randi disker opp med asiatisk biff-gryte, denne gangen med kylling, spekket med eksotiske smaker en perfekt match på en småkjølig sommerkveld i juni. Og kanskje det beste av alt; det tar ganske kort tid å trylle fram på primusen!

Kokkeleringen vekker interesse hos tilskuerne våre, der de tygger gress for harde livet og ser spørrende opp på steinen. Dette må utforskes. Før vi vet ordet av det, har Jack klart å komme seg opp, han spankulerer rundt, prøvesmaker alt han kommer over og tygger i seg limerester fra middagen. Arvid sliter mer, han klarer ikke komme seg helt opp og blir stående slukøret nedenfor. Jeg har stor forståelse for hva han går gjennom.

Intet måltid er fullendt uten en dessert som punktum. I tråd med dagens mer eksotiske meny, består desserten av karamellisert ananas med myntesukker og lime, servert med vaniljekesam og ristede kokosflak. Absolutt innenfor det også.
Sola senker seg bak fjellene, myggen driver oppsøkende virksomhet og gassbeholderen er tom. Det er på tide å ake klønete ned fra steinen, ta farvel med de staute karene og rusle hjem, gode og mette på både mat og inntrykk. For en kveld.
Asiatisk biff-gryte (fire personer):
- 500 g strimla kjøtt av kylling, svin eller storfe
- 2 ss. smør til steking
- Salt og pepper
- To liter kjøttkraft (evnt. buljong)
- Safta av to lime
- Ca. 4 ss. soyasaus
- 1-2 finhakka chili
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss. finhakka frisk ingefær
- 200 g eggnudler
- 2 dl bønnespirer
- 4 vårløk i tynne skiver
Forberedelser:
Stek gjerne kjøttet før du drar ut, så sparer du tid når magen rumler.
Ute:
Kok opp kjøttkraft, press i limesaft og smak til med soyasaus. Ha i ingefær, chili og hvitløk. Tilsett nudler og la dem koke i ca. fire minutter. Når nudlene er klare, legger du kjøtt, bønnespirer og vårløk i bollen/på asjetten, for deretter å helle over den varme suppa. Alternativt kan du tilsette kjøttet i kjelen like før servering. Vel bekomme!
Karamellisert ananas (fire personer):
- En stor ananas
- Smør til steking
- En lime
- 4 ss. myntesukker (tørket mynte og rørsukker kjørt i blender, kan byttes ut med rørsukker, honning eller lignende)
- Ett beger vaniljekesam
- Kokosflak
Forberedelser:
Rens ananasen og skjær den i biter (du trenger ikke fjerne kjernen), kutt limen i fire båter.
Ute:
La smøret brune seg ørlite grann i panna, før du slenger oppi ananasen. Strø over myntesukkeret og klem en god dæsj lime over til slutt. Snu skivene/bitene underveis og gjenta prosessen med sukker og lime. Når ananasen er blitt varm og sukkeret begynner å karamellisere seg i pannen, legger du bitene over på asjetten, sammen med kesam og kokos.
Her kan du selv variere, alt etter humør eller innhold i kjøkkenskapet; rørsukker, honning, finhakket fersk mynte som pynt, kanel, finhakket chili /chiliflak osv. Om nærturen tilfeldigvis går til et sted hvor vaniljeis er å oppdrive, må du gjerne bytte ut kesam med is!
Så er det bare å nyte maten, selskapet (uansett om det er dyr eller mennesker) og utsikten.
God nærtur og god sommer ønskes alle fra #vangskorrespondentene Silje og Randi!
