På telttur med baby – råd og erfaringer

Mange har spurt meg om utstyr og opplegg etter at vi nylig teltet med vår sønn Jakob, som nå er sju og en halv måned. Derfor kommer det altså et blogginnlegg om dette, som forhåpentligvis gir noen svar til dere som ønsker å telte med baby eller små barn! Hvis du IKKE finner svar på det du lurer på, ikke nøl med å sende meg en melding her eller der, så skal jeg svare så godt jeg kan! 🙂

NB: Jeg vil også understreke at jeg verken er helsesøster, sykepleier eller barnehagelærer, så alle tips jeg deler her er kun erfaringer jeg selv har gjort meg som mor. Alle barn er forskjellige, og voksne også, så man må rett og slett bruke sunn fornuft når man tar med små barn på tur. Dette er langt fra ment som en fasit eller et oppslagsverk – men som en ren erfaringsdeling. Jeg vil også understreke hvor viktig det er å legge opp turen etter BARNET, ikke etter hvilke mål og ønsker foreldrene har for seg selv! God tur, og håper dere finner nyttig erfaring her! 

IMG_1489
Fint å få prøve seg litt på bakken utenfor teltet! 🙂
  • Når kan man ta med en baby på telttur?

Vi tok altså Jakob med på sin aller første telttur da han var drøye sju måneder. Hvorfor vi ikke gjorde det før kan man jo lure på, men for vår del handlet det nok mest om at det var da det ble sommer, og at det gjør det triveligere og enklere å være på tur med et lite barn.

Strengt tatt sover jo norske babyer ute vinteren gjennom, så slik sett er det sikkert ikke noe som tilsier at man ikke kan sove i telt med små babyer. Men det er jo litt styr med bleier, amming og alt som hører med, så det kan være greit å være inne i starten. Når man får litt overskudd og det blir varmere i været, vil jeg tro at det ikke er noe i veien for å telte med babyer på noen måneder.

Men igjen, her må hver enkelt familie finne ut hva som passer og hva man er komfortabel med, og jeg vil igjen understreke at man må reise på tur ut fra BARNETS premisser, ikke ut fra hva de voksne har som ønsker og mål for seg selv.

IMG_1385.jpg
Fornøyd, liten familie på tur! Far har fått tatt seg et kveldsbad, og  vi nyter siste rest av kveldssola 🙂
  • Hvor kan man telte?

Det enkleste og greieste for alle i familien, er at man telter et sted som ikke er så langt unna der man parkerer bilen eller går av toget/bussen/båten. Alle transportetapper med tung oppakning innebærer en ekstra innsats, og når man har et lite barn med seg, blir det en god del ekstra stæsj.

Husk også at barnet skal ha det komfortabelt på veien! Hvis man for eksempel kan trille vogn eller sykkelvogn helt fram er det en stor fordel, hvis det ikke er så kort at barnet kan bæres.

IMG_1400.jpg
Vi fant, etter litt leting, en super teltplass rett ved Sognefjorden i Luster kommune.

Det er også en god del andre hensyn å ta når man velger seg teltplass, og som jo gjelder om man har med baby eller ikke. Man skal typisk ha god drenering hvis det kommer en skur, man vil helst unngå bråk (fra veier, fosser eller annet), det er lurt å unngå steder med mye innsekter, man vil ligge i le for vinden, osv osv.

Det er også viktig å tenke på tilgang til drikkevann, og at det er ok å gå på do i nærheten. Husk allemannsretten – og plikten! Den kan du lese mer om her. 

Hvis man skal telte på høyfjellet sommerstid, husk at været skifter raskt, og at det man må ta høyde for minusgrader om natta – selv midt i juli.

IMG_1487.jpg
Nok varme klær er essensielt! Her sover Jakob godt i posen sin, men lua måtte på, selv i juni. 🙂
  • Hvilket utstyr trenger en baby på telttur?

En baby på telttur trenger stort sett det samme som hjemme! Noe av det viktigste å tenke på, her som der, er såklart hvordan babyen skal sove i teltet. Her la vi, naturlig nok, stor vekt på at Jakob skulle ha det så behagelig som mulig.

Noe av det viktigste i denne sammenhengen, er hva barnet sover PÅ, altså hva slags liggeunderlag man velger. En baby på sju måneder ligger langt fra stille, han eller hun snur seg og åler seg og noen krabber kanskje, eller setter seg opp. Derfor er det fort gjort å havne utenfor liggeunderlaget, og dermed blir det veldig kaldt, fordi man ikke har noen isolasjon mot bakken.

Vi løste dette ved å legge Jakob på vårt doble liggeunderlag, et Exped (ikke sponsa lenke!), som er ganske tjukt, sammen med pappa Peder. Jeg lå på et annet liggeunderlag ved siden av, tett inntil Jakob. Slik kom han seg i grunnen ikke noen vei, og dermed ble han liggende på liggeunderlaget hele natta.

Her er det selvfølgelig mange veier til en god løsning, det viktigste er at du sørger for at barnet har noe godt og varmt mellom seg og bakken, og at det ikke faller i «sprekken» mellom to liggeunderlag! Det kan bli kaldt i løpet av natta! 

Så til spørsmålet om sovepose: Vi tok med storesøster sin sovepose til Jakob, en Mammut Little Mammut-pose som du kan lese mer om her (ikke sponset lenke!). Den er en justerbar pose som barnet kan ha i mange år, og den er passe varm for vår/sommer/høst. Jakob er litt liten for den enda, men det løste vi ved å feste en reim rundt soveposen, slik at han ikke skulle skli nedi.

Jeg kjente at jeg ble veldig opptatt av at han ikke skulle «sette seg fast» med hodet i soveposen, slik at han ikke skulle få puste, så Jakob lå med både armer og hode ute av posen, for å være på den helt sikre siden…. Løsningen ble en ekstra genser på overkroppen.

IMG_1396.jpg
Vi knyttet sammen posen nederst, slik at den ikke skulle bli alt for lang for en liten kropp. Dette gjør også at posen blir varmere, fordi det blir mindre luft å varme opp.
  • Hva slags telt?

Her vil jeg tro de fleste telt som ellers funker bra, også funker bra med baby. Det er selvfølgelig viktig med god lufting, men de fleste kvalitetstelt på markedet har dette i orden. En ting vi oppdaget som var greit med vårt telt, er at det er stor inngang, og at forteltet er lite. Det kan jo ellers være en ulempe, men akkurat med en baby som skal løftes ut og inn, var det veldig greit.

Teltet, som er et MSR Elixir 3 (ikke spons), har også supergod lufting, og den ene natta sov vi faktisk uten yttertelt, fordi det var så varmt og fint. Dette teltet kan i det hele tatt anbefales som et supert «godværstelt» om sommeren, men når det blåser opp eller blir uvær, skulle jeg gjerne hatt et stødig Hilleberg eller tilsvarende…. 😉

Når vi drar på tur med alle fem i familien, blir MSR-teltet alt for lite. Derfor kjøpte vi et stort Helsport Dome i 2016, et helt perfekt familietelt, som du kan lese mer om i denne bloggposten.

IMG_1399.jpg
MSR Elixir 3, her uten ytterteltet. Her kan man faktisk ligge og kikke rett opp i stjernehimmelen! 🙂 (Men som vintertelt/uværstelt blir det for spinkelt…)
  • Hva slags utstyr trenger dere ellers på telttur med baby?

Her vil jeg si at dere trenger akkurat det samme som hjemme. Tenk ull innerst, uansett årstid, og mellomlag og vindtett dersom været tilsier det. Vi putta på Jakob ei tynn lue på natta, fordi hodet stakk ut av posen og han lett kunne bli kald. Kosekluten var grei å legge litt over øynene hans akkurat da han skulle sovne, fordi det var ganske lyst fortsatt. Men utover natta ble ikke dette noe problem.

Hvis dere skal telte på høyfjellet, husk at det kan bli kaldt både om natta og om dagen, selv om det er sommer og shortsvær nede i lavlandet. Husk derfor tjukke klær både til dere og barnet, og varm nok sovepose! Et ekstra ullpledd kan gjøre susen!

Vi hadde med et stort pledd, som ble brukt som lekematte på dagtid. (Dette ble imidlertid raskt for lite for vår sprelske, lille gutt, og vi måtte passe på hele tiden så han ikke puttet mose eller maur i munnen… 😉 )

IMG_1417
Herlig å kunne sprelle litt på teppet, uten bukse! 🙂 Heldigvis var det lite insekter der vi teltet.

 

I tillegg hadde vi med vogn og bæresele, slik at vi kom oss på tur på dagtid, og selvfølgelig alt av flasker, mat, våtservietter og bleier som han trenger ellers.

I det hele tatt var det å telte med Jakob en veldig hyggelig og fin opplevelse, han var blid og gav uttrykk for at han koste seg noe veldig, både i teltet og på resten av turen.

Håper dere som ønsker å telte med baby fikk noen tips her! Ønsker dere god tur og lykke til 🙂

NB: Husk sporfri ferdsel! Å kaste bleier/våtservietter/annet avfall i naturen er IKKE greit!