På telttur med barn – slik gjør dere det!

IMG_0007.JPG
Ingenting er som sovepose i lyngen – med lørdagsgodt til overs! 🙂

Først og fremst er vår erfaring er at barn digger å være på telttur! Det å ha med seg sitt eget lille hus, som man kan sette opp akkurat der man ønsker, er noe som appellerer til ungene. De synes det er spennende å skulle sove der, med hele familien tett sammen, og på dagtid blir teltet en liten hule der de kan leke.

Jeg får mange spørsmål rundt telt, telttyper, hvordan det er å overnatte med barn i telt, osv osv.

Derfor har jeg samlet en del av våre erfaringer rundt telt og telttur her!

 • Hva slags tur?

Med unger har vi i 9 av 10 tilfeller basecamp med telt. Det vil si at vi ikke går noen særlig strekning med teltet, men kjører med et eller annet framkomstmiddel til der vi vil bo. Dette kan være bil, båt eller sykkel. Dette er sjelden noe problem i Norge, tvert i mot er det supermange fine teltplasser rett ved veien/båtbrygga!

Vi har telta både på fjellet og ved fjorden, og har kost oss masse med det. Dette har selvfølgelig innvirkning på hva slags telt vi bruker, mer om dette under neste punkt.

img_9241
Nydelig teltplass, et steinkast fra Sognefjellsveien mellom Lom og Sogndal. Veien er vinterstengt, men åpner rundt 01.05. Nydelig utsikt mot Hurrungane! 🙂

Eksempler på fine steder der du kan telte rett ved veien:

Jotunheimen: feks i Leirdalen, langs Sognefjellsveien, på Valdresflya, ved Gjendebu, osv osv. På Valdres-siden gjelder det samme; for eksempel rundt Eidsbugarden, Koldedalen, osv osv. Sjekk på kartet hvor det går vei, og kjør til dere finner et fint sted.

Romsdalen: I Vengedalen og ved veien på Trollstigen vrimler det av fine teltplasser!

img_4759
På vei til telthelg i Ringebufjellet – på sykkel og med sykkelvogn! Ypperlig transport, man får med det utroligste i en slik vogn 🙂 Ingeborg (her rundt tre og et halvt år) fikk plass hun også 🙂

Ringebufjellet: Langs Friisveien er det mange fine teltplasser. Det går også an å sykle innover de mange fine traktorveiene/bomveiene i området, og finne et supert sted helt for dere selv!

Lofoten: En drøss av fine teltplasser langs veiene! Bare kjør og se. For eksempel er det mange fine viker langs veien ut mot Henningsvær. På Kalle er det også muligheter, og en drøss andre steder, for eksempel i nærheten av de fine strendene! Men vær obs – mye turister (gjerne i bobil) sommerstid.

 • Hvor skal dere slå opp teltet?

Når det skal slå opp teltet, er det viktig å tenke på drenering. Altså – hvor vil vannet renne hen hvis det blir regn i løpet av natta? For eksempel er det lite smart å sette opp teltet i noe som kan utarte seg til en bekk hvis regnet kommer. Det er også lite lurt å sette opp teltet i et søkk i terrenget.

Kjenn etter med hånda om underlaget kjennes tørt. Jo tørrere, jo bedre. Det er også viktig å tenke på at man skal ha plass utenfor teltet til å lage mat osv. Da er det hyggelig med litt utsikt, og kanskje er det naturlige «kjøkkenbenker» i form av steiner eller trestammer?

Insekter er et annet moment, det kan for eksempel være lurt å unngå å sette opp teltet i kratt og småskog midt i mygg/knott-sesongen. Hvis dere søker dere til et sted med litt vind, vil det være kaldere, men mindre insekter.

IMG_1857.jpg
Avslapning utenfor teltet ved Henningsvær i Lofoten. Livet er slett ikke verst! 🙂
 • Drikkevann

Hvis dere ikke har med store tanker med drikkevann, er det viktig å telte et sted der dere har tilgang på dette. Det er som regel ufarlig å drikke vann av elver og bekker i fjellet i Norge, men vær litt obs på feks lemen, kadavre som kan ligge i vannet, etc.

En god regel er: Jo større vassdrag, jo renere vann. Små sildrebekker kan også ha godt vann, men unngå myrvann og stillestående vann. Det er også svært lite lurt å drikke vann som renner direkte fra en bre. Det ligger mye forurensing på breene, og du kan få magetrøbbel av å drikke vann herfra.

IMG_4169.jpg
Våryr elv ved Turtagrø i Jotunheimen. Som regel er det helt ufarlig å drikke vann fra slike store elver i fjellet.
 • Hva slags telt?

For at det ikke skal bli totalt kaos i teltet, og for at alle skal få litt plass til både å sove og oppbevare stæsj og saker, så er det greit med litt størrelse. Vi hadde også lyst på god takhøyde. For oss hadde ikke vekt noe særlig å si, med snart tre barn på under 8 år er det ikke noe alternativ å gå lange strekninger uansett.

Derfor satset vi på Helsport sin Varanger Dome, som vi fant på outlet på nettsidene til Helsport. Dette er en stor mastodont av et telt, men det fungerer ypperlig! Har mange gode tekniske finesser, god plass til oss fire (snart fem), stort fortelt der man har et utall valgmuligheter med vinduer og «vegger» osv osv. Teltet er også svært stødig i vind, og har mange bardunfester.

IMG_9283.jpg
«Domen», som vi på kort tid har blitt veldig glade i! Den ruver høyt, men er likevel stødig i vind. Her avbildet på Rondaståk-festivalen i juni, med utsikt mot Furusjøen og Rondanetopper, for øyeblikket inntullet i tåke.

Helsport har også andre varianter som egner seg for familier på tur, blant annet en variant av et tunneltelt der det er et soverom i hver ende. Dette kan være fint hvis man legger seg til forskjellige tider osv osv.

Når du skal velge telt, tenk på dette:

– Skal dere gå langt med teltet (vekt)

– Skal dere være mange i teltet? (plass)

– Skal dere bruke teltet høyt til fjells, eller mest i skogen? (hvor godt det står i vind)

– Hvor dere skal lage mat hvis det er dårlig vær, og hvor stor oppbevaringsplass trenger dere? (plass i yttertelt)

Sjekk litt rundt med ulike forhandlere, og husk at det er MYE bra å få kjøpt brukt! Telt er dyrt, så her er det tusenlapper å spare.

IMG_9019.jpg
Kanskje et svevende tretelt er noe for dere? De har på kort tid blitt veldig populære, særlig blant den yngre garde!
 • Hva slags utstyr?

Barn trenger omtrent det samme som voksne på telttur. Det vil si:

– Liggeunderlag

– Sovepose

– Turklær (regn og vindmotstanding) og flere skift tørt ullundertøy

– Lue, votter, og sokker flere skift

– Dunjakke og tykk ullgenser

– Buff av ull

– To par sko, feks fjellsko/vintersko og joggesko (hvis tørt vær. Hvis regn: Støvler eller goretex-sko)

– Hodelykt

– Toalettsaker.

I tillegg vil de fleste barn sette pris på ting som:

– En bok å lese i ved leggetid (ekstra koselig hvis man tar med en bok som passer for alle barna, uavhengig av alder. Da kan man ha felles lesestund 🙂 )

– En kosebamse

Når man sover i telt kan det bli kaldt, selv om det er midt på sommeren. Ta derfor høyde for at barna (og dere selv) har ullundertøy på – natta gjennom. Det er viktig å ALLTID ha et helt tørt skift til natta, når man ligger stille fryser man raskere enn om man er i bevegelse. Ha en pakkepose med slikt tøy, som er å så på som «hellig» 😉

Det samme gjelder soveposen. Den bør aldri bli våt, så om det regner når dere skal sette opp teltet, vent med å ta fram soveposen til teltet er oppe, og ha den innpakket i en plastpose i sekken fram til den kan legges i teltet – oppå ferdig oppblåst/utrullet liggeunderlag.

IMG_9548.JPG
Eksempel på liggeunderlag: Det til høyre er et tynt, men varmt liggeunderlag, som kan fungere alene sommerstid. Det til venstre er et oppblåsbart liggeunderlag, rundt seks cm tykt, og med plass til to personer. Fungerer ned til ca minus ti grader. Funker også ypperlig som solmadrass på fine dager! Her fra teltplass ved Gjendebu.

Hvis det er kaldt er det viktig å ha nok isolasjon fra bakken. Dette er minst like viktig som en god sovepose! Gode liggeunderlag er dyrt, men flere tynne kan gjøre samme nytten. Ikke sats på ett, enkelt liggeunderlag på én cm, dette blir i de fleste tilfeller for kaldt.

Oppblåsbare liggeunderlag finnes i et utall varianter, her blir det mer isolasjon fra bakken enn med tynne uten luft i. Ekstra gode er de som er fylt med dun. Men de koster mye, så sjekk gjerne finn.no eller spør på bruktgrupper i sosiale medier om noen har til salgs for en billig penge. Det som er SUPERviktig med oppblåsbare liggeunderlag, er dere sjekker om de er tette før dere drar på tur. Ingenting er kaldere å sove på enn «lefser» som lufta har gått ut av!

Vår erfaring er at barn er mer urolige om natta enn voksne, og at derfor lettere havner på utsiden av liggeunderlaget. Det blir veldig kaldt å ligge rett på teltduken! Vi løser dette ved å ha med en del ekstra liggeunderlag, slik at hele teltduken er dekket. En jervenduk er også  gull verdt til dette formålet.

IMG_9987.JPG
På tørre dager er det greit å ta med soveposen ut av teltet, og leke med dem i lyngen! 🙂
 • Hvordan pakke tørt/ha det tørt i teltet/tørke klær

Når vi drar på basecamptur, altså der vi telter ikke relativt nær bilen, pakker vi alle tingene våre i vanntette bager. Disse finnes i et utall varianter på sportsbutikker. Vi pakker også noe utstyr i fjellsekker, fortrinnsvis dagstursekker, men da er det viktig å tenke på at innholdet kan bli vått. Pakk derfor i plastposer (evt vanntette pakkeposer) inni sekken. Her er det også lurt å sortere innholdet, slik at dere lettere kan holde orden i teltet.

De fleste telt har et fortelt, og de vanntette bagene med innhold kan oppbevares der. Det blir for fullt i innerteltet, så det er lurt å bare ha det mest nødvendige der.

img_4654
Eksempel på telt hvor man kan slå opp innerteltet uten å ha på ytterteltet. Fint på tørre sommerdager, litt mer upraktisk hvis regnet kommer uforberedt på. Pakk uansett i tørre bager, som den til høyre i bildet. Et liggeunderlag som med et spesialsydd trekk kan bli til en stol, øker komforten i teltleiren.

Ha nulltoleranse for sko i innerteltet. Hvis skoene har blitt våte i løpet av dagen, kan de tørkes ved å ta ut sålene og legge dem i soveposen. Putt avispapir eller toalettpapir i skoen, så vil mye av fuktigheten tørke til dagen etter, særlig hvis det er relativt tørt vær.

Klær som har blitt litt fuktige i løpet av dagen, kan også tørkes i posen. Dette gjelder ikke yttertøy, men for ullundertøy, sokker etc. Vått yttertøy kan henges opp i innerteltet hvis dere har litt takhøyde, men dropp det hvis tøyet er så vått at det drypper av det. Da risikerer dere bare at det blir svært høy luftfuktighet i innerteltet, og at alt blir vått.

Da er det bedre å satse på å gå klærne tørre dagen etter: Så lenge du er tørr inn mot kroppen, og holder deg i bevegelse, gjør det ikke all verden at det ytterste laget er litt vått. Det er svært effektivt å gå tøyet tørt, så ha gjerne på deg litt fuktig tøy når du er klar for å gå/være i bevegelse.

img_6047
Å kombinere kanopadling med telttur er en ypperlig god ide! Man får plass til mye i en kano, og kommer seg et stykke avgårde uten å måtte bære. Her er det imidlertid enda viktigere enn ellers å pakke tørt, i tilfelle man skulle velve eller få vann i kanoen.

Det var litt om telttur med barn! Her vil selvfølgelig også utstyr til matlaging være et tema, mer om dette finner du her. Andre tips og triks til turen – som rett og slett vil gjøre turen din noen hakk bedre – finner du her!

Og – ikke nøl med å sende meg en epost eller sende en melding på Instagram eller Facebook dersom dere har noe på hjertet! 🙂

5 kommentarer Legg til din

 1. Elisabeth sier:

  Har mange gode tekniske finesser, god plass til oss fire (snart fem), stort fortelt der man har et utall valgmuligheter (…)

  Grattis med snart fem! Hyggelige nyheter! 🙂

  Liker

 2. Tusen takk! Vi gleder oss til å hilse på lillebror, og håper han blir like glad i teltlivet som oss andre 😊 /Ragnhild

  Liker

 3. Lena sier:

  Flotte tips jeg vil mere på tur og har 5 tanteunger som venter i spenning

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Så flott å høre, Lena! Ønsker dere lykke til og god tur! 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s