Hvordan motivere barn til å bli med på tur?

Det er slett ikke alltid at unger vil på tur. Ikke på søndager, en gang (har du hørt på makan ;-)…?).

Istedet vil de være hjemme, de vil hoppe på trampoline, de vil bygge lego, de vil kle seg ut, de vil spille spill på Ipaden, ja – ALT annet enn å gå ut. Men nå MÅ vi ut, tenker oppgitte foreldre, og ønsker seg glade barn som lukter frisk luft og som har røde roser i kinnene.

IMG_0437.jpg
Hvis det er mulig å gi turen et snev av ekspedisjon, enten type «jungel», «villmark» eller «bush», så kjør på. Ungene kjøper det glatt! Her forserer Ingeborg (5) glatte steiner og seige bregner med liksom-machete ved Mesnaelva i Lillehammer.

Vi nordmenn er jo et turfolk, iallefall liker vi å tro det, og det er jo slett ingen myte at man blir glad til sinns av å være ute. Ungene liker det som regel de også, og ikke minst har de godt av å både bevege seg og leke med det de finner på veien. Dessuten gir det verdifull fellestid for familien, og naturen er et utmerket sted for å skape gode minner! 🙂

Det er bare det, at av og til er dørstokkmila veeeeldig lang for de yngste i familien. Derfor – her har jeg samlet noen tips og triks som forhåpentligvis kan fungere!

 • FOKUS PÅ HVA SOM SKAL SKJE I STEDET FOR SELVE GÅTUREN: Ikke fokuser på selve turen, altså hvor langt dere skal gå, hvor dere skal gå, etc. Snakk heller om hva dere skal GJØRE på turen! Barn blir motiverte av å glede seg til noe, og de gleder seg sjelden til å gå en distanse, uansett hvor fin utsikten er. Snakk heller om at dere skal ut for å lage pil og bue, at dere skal ut og se etter dyrespor, at dere skal ut for å kaste fiskesprett på vannet, eller at dere skal ut og lage noe god mat. Da kan dere heller snike inn en liten gådistanse, fordi aktiviteten «passer best der oppe på den lille høyden du ser der», eller at «der oppe er det fine emner til bue».
img_1923
Indianer? Steinaldermenneske? Reinsjeger i vikingtida? Pil og bue er uansett både morsomt og spennende! Det eneste du trenger å ta med før turen er en skarp kniv og en taustump.
 • LA BARNA GÅ FØRST/KOMME FØRST FRAM: Barn liker ikke å føle seg som det svakeste ledd på turen. La dem derfor få et forsprang eller en fordel slik at de kan føle seg litt uovervinnelige sammenlignet med større søsken eller voksne. For eksempel, hvis det er mulig å sykle dit dere skal, så kan de små barna sykle, og resten av følget komme gående bak. Super mestringsfølelse for ungene, som gjerne raser ekstra fort avgårde!
 • TA MED SKATTEKART: Hvis dere rekker før turen, er det gull å tegne et kart sammen med barna, og la dem lete etter et eller annet som er ved turmålet. Det trenger ikke være noe stort og innviklet, men kan for eksmpel være en magisk innsjø (skogstjern), et troll (en rar stein eller rot), en hemmelig hule (en rotvelt eller et hulrom under en stein) osv. Barn elsker historier, og vil raskt leve seg inn i det dere finner på. La barna være med å tegne kartet og la dem holde det mens dere går til målet.
 • LEGG INN KLATRE/KLYVEETAPPER: Vår erfaring er at barn IKKE liker å gå flatt, men at de blir motiverte av å klatre og klyve oppover. Hvis dere finner en litt bratt tur, gjerne med store stabbesteiner eller skrenter som de kan klatre litt på, så gjør det underverker for motivasjonen. Sett deg gjerne inn i litt klatreterminologi og vis video av Magnus Midtbø før turen, og si at «nå skal vi på klatreekspedisjon og buldre litt!» 🙂 Garantert spente og glade barn! Hvis dere ikke bor i nærheten av bratte fjell, kan dere sjekke med lokale klatreforeninger om det finnes buldrefelt eller store steiner i nærheten av der dere bor.
IMG_0020.jpg
Buldring (klatring uten tau) på stor stein i Vengedalen, Romsdal. Ett hundre prosent indremotivert, og jentene hjalp hverandre med å finne gode ruter opp og ned fra steinen. Ekstremt god hånd-fot-øye koordinasjon, vil jeg tro! 😉
 • LA BARNA HA EGEN CAMELBACK: Dette er muligens litt utstyrshysteri, noe jeg absolutt ikke vil oppfordre til, men nevner det likevel, for denne type drikkesystem har vært en stor suksess for våre barn. Det å få drikke av en slange som henger på ryggen, er superpopulært! De koster noen hundrelapper, men er et supert bursdags/julegaveønske. La barna få fylle opp drikkeblæren selv, og bære sin egen camelback. Vinn-vinn – mindre å bære for dere foreldrene, og dessuten har barn en egen evne til å være tørste omtrent hele tiden. Med en camelback kan de drikke når de vil, (og dessuten mens de går) og man slipper femti drikkepauser på 300 meter 😉
 • LAG GOD MAT UTE OG LA UNGENE DELTA: Hvis dere sammen planlegger hva dere kan spise ute, og ungene får delta i både å pakke maten i sekken og lage den på primus eller bål når dere kommer fram, er det helt supert. Unger elsker å føle seg inkludert i det de voksne gjør, og det å planlegge et måltid sammen er perfekt slik sett. La også ungene være med på å finne oppskrifter på nettet og planlegge eventuelt innkjøp. Vel framme kan de større barna kanskje få tenne på primusen, røre i sausen, steke kjøttet osv. Enda litt større barn kan kanskje få øve seg på å tenne et bål? Ha god tid slik at dere får ro rundt det som skal skje, uten at dere må haste hjem for å rekke et eller annet!
IMG_6498.jpg
Helle jubler for sitt aller første bål! Her er hun 7 år, og har fått god hjelp av pappa.
 • TA MED JEVNALDRENDE VENNER: Et velkjent tips, men tar det med likevel, fordi det fungerer så bra.
 • IKKE GJØR TUREN TIL EN TRENINGSTUR FOR FORELDRENE: Foreldre i tynne treningsklær er rett og slett ikke forenlig med barn på tur. Foreldrene blir kalde og i dårlig humør, og vil helst løpe fort avsted. Det vil sjelden barn, hvis de ikke plutselig finner det ut selv (sjelden samtidig som foreldrene vil det). Et stort og viktig tips her, er å skille treningsturen din fra turen du tar med ungene. Et typisk eksempel: Det er helg, og man har endelig tid til en etterlengtet ski/joggetur. Da er det aller best at foreldrene gjør unna treningsturen på skift, og at den andre tar på seg stillongs og dunjakke og blir med ungene. Deretter kan dere bytte på, eller den andre kan ta treningsturen etter at ungene er lagt om kvelden. Det eneste unntaket jeg kan komme på fra denne generelle oppfordringen, er hvis poden er superivrig på sykkel. Da kan sykkelturen for eksempel forenes med joggetur for mamma og pappa.
IMG_7763.jpg
I femten minus er det dunjakke og varm lue som gjelder, både for voksne og barn. Så får heller pappa trekke i lycra etter at skituren med ungene er unnagjort!
 • SNAKK OM ANDRE BARN SOM GÅR PÅ TUR: Feks funker tv-serien Villmarksbarna ypperlig til dette formålet. Se gjerne en episode kvelden før dere skal på tur, og planlegg en tur ut fra det dere sammen har sett på skjermen. Narve og Runa er topp motivatorer for andre ute-barn! For litt større barn vil serien «Oppdrag Nansen, med fire trettenåringer som går til Nordpolen, fungere bra. Artig for de voksne også, så se det gjerne sammen!
 • GÅ KORT: Dette har vi praktisert i MANGE år. Jentene våre er nå fem og åtte, og det var ikke før i sommer at vi gikk en lang tur på fjellet med dem. I stedet har vi gått turer på under en kilometer og rundt der, og heller hatt fokus på aktiviteter. For eksempel har vi en liten høyde bak hytta, som passer i finvær, og en liten dal der vi holder til når det blåser og føyker. Begge deler ligger under fem hundre meter fra hytta, og dette er fine steder for å lage bål, lage mat, ake, klatre/klyve på skrenter, spikke, leke gjemsel osv osv.
IMG_0077.jpg
Klyvetur ved hytta, med hjelp av bestemor!
 • HVIS LANGTUR – HA EN PLAN!: Av og til er været og forutsetningene slik at man likevel ønsker å gå en lang tur med barna. Vi gjorde dette i sommer, faktisk med ganske stort hell, selv om vi foreldrene tidvis hadde dårlig samvittighet for at det ble for langt. Disse punktene gjorde at vi klarte å gjennomføre turen:

Vi hadde solgt turen godt inn på forhånd. Vi kunne se den spisse toppen fra teltet, og ungene var gira på å komme seg opp dit.

– Da motivasjonen sank underveis, la vi opp til godteristafett ved hjelp av de røde T’ene.

– Vi fortalte dem underveis på hele turen at de var utrolig spreke og flinke barn, og at dette var langt over hva man kunne forvente av en femåring.

– Vi hadde med MYE mat og godteri. På en tur på tusen høydemeter funker det rett og slett ikke hvis man går tom.

– Vi lovte ungene at de skulle få bade når de kom ned igjen. Iskaldt fjellvann, null stress.

IMG_9976.jpg
Far og datter, foreviget på vei ned igjen fra Blånebba i Romsdalen. En fin men LANG tur for små bein!
 • LEGG VEKK MOBILEN: Ganske innlysende, men akk så lett å synde mot! Jeg gjør det alt for ofte selv, og det skjer typisk når man «bare» skal svare på en melding, ta et bilde eller legge ut en oppdatering på Snap. Men jo mer oppmerksomhet vi gir ungene våre på tur, og jo mer vi involverer oss i det de opplever ute, jo morsommere er det for dem å være med på tur! Så får vi heller oppdatere sosiale medier etter turen.
IMG_1545.jpg
No good: Mamma multitasker – til og med på tur 😦 

6 kommentarer Legg til din

 1. Marit Moen sier:

  Her var det virkelig mange gode råd😀 Helt sikker på at turene blir vellykket👍

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Kunne også hatt med et punkt om besteforeldre 😉 super motivasjon!!

   Liker

 2. Liv Janne sier:

  Det var mange turtips å kjenne seg igjen i – stemmer godt med våre erfaringar med borna våre som no er snart 6 og 7 1/2 år. Vi har særleg funne ut at det å gå flatt eller på skogsveg ikkje nødvendigvis er noko lukke – det er mykje meir spanande om dei får gå bratt og klatre litt. Når ein skal gå dei store toppturane er det som du skreiv, viktig å selje turen godt inn på førehand. På slike turar sparar heller ikkje vi på godteri og mat. MEN, vi har ikkje alltid erfart at det er nokon suksess å ha med andre vener på tur….. av og til er det bra, men like ofte har det liten betydning for motivasjonen. Nokre gonger nesten tvert om…. 😉

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei Liv Janne! Ja, ikke sant, bratt er bra! Og da får man jo gjerne utsikt på toppen! Skjønner også hva du mener med venner på tur, og at det i visse tilfeller kan slå feil ut. Man kan kanskje oppsummere med at kjemien må stemme, også for barn? 🙂 Ønsker dere gode og fine turer i vinter! Mange hilsener fra Ragnhild 🙂

   Liker

 3. yogafrue sier:

  Mange kjekke tips. Det er jo så viktig å få med barna ut på tur, og det beste er jo hvis en slipper å presse dem ut døra… Takk for et flott innlegg!

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei! Tusen takk! Flott at du fant noe du likte, og kanskje får bruk for! God (tur)helg! 😄
   Hilsen Ragnhild

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s