Slik får du god hygiene på tur-kjøkkenet!

Noe av det beste med å lage mat ute, synes jeg, er at ting ikke er så «nøye». Man er langt unna sterile kjøkkenbenker, klor og oppvaskmaskin, og det gjør ingenting om man søler litt.

Det hele er litt «back to basic», og man sender kanskje en tanke til forfedrene som satt slik og lagde mat rundt bålet for mange tusen år siden.

Det er likevel en god del ting som har endret seg siden den gang, ikke minst kunnskapen om farlige bakterier og basilusker som kan gjøre oss syke.

Selv om jeg i høyeste grad ønsker å formidle at det å lage mat på tur skal være enkelt, og litt annerledes enn hjemme, kommer man ikke unna at hygiene er viktig. Derfor deler jeg noen tips og triks her! 🙂

Attachment-1-14.jpg
Å vaske opp til lyden av en sildrende bekk er slett ikke dumt! 🙂

1: Såpe, oppvaskbørste og en bekk eller elv

Oppvask er kanskje ikke det morsomste som finnes, men akkurat på tur kan det bli en riktig hyggelig affære!

Det du trenger er rett og slett litt oppvaskmiddel, en liten børste og rennende vann. Det å sitte slik ved en bekk som sildrer, og vaske opp turbestikket, er slett ikke verst. Og det beste er at turstæsjet ditt blir høvelig reint, selv om oppvasken foregår i kaldt vann.

En annen fordel med å vaske opp kopper og kar, er at det er mye hyggeligere å lage mat i en ren kjele dagen etter. Dermed slipper du at frokostgrøten har en tydelig bismak av laksen du spiste til middag kvelden før. Vask opp etter hvert måltid, så får du en trivelig tur!

Det er viktig å ha oppvaskmiddel på en liten, tett boks. Husk, du trenger bare litt for at det skal skumme skikkelig! Oppvaskbørsten min er bitteliten, og den fikk jeg kjøpt på Søstrene Grene. Pakk børste og boks med såpe i en liten pose, så har du det samlet og tilgjengelig når du trenger det. Det går selvfølgelig an å bruke en gran- eller einerkvist til samme formål, men jeg lover, en børste er hakket mer effektivt 😉

NB 1: Tur-oppvask blir neppe en stor kilde til forurensing, men hvis du vil være på den sikre siden kan du kjøpe sea-to-summit sin tursåpe. Garantert fri for fosfater etc!

NB 2: Hvis du skal på en kort dagstur,  og ikke ønsker å bruke tid på å vaske opp, anbefaler jeg å tørke av oppvasken med litt tørkepapir, og deretter samle det i en plastpose. Når du kommer hjem kan du vaske opp på vanlig måte, med luksus-rennende vann i springen! 🙂

Attachment-1-11
Enkelt og effektivt! Anbefales både etter do-besøk og før matlaging/spising.

2: Antibac-gele til håndvask

Før du skal lage mat eller spise den, så er det ok å ha reine hender. Dette er jo ikke så enkelt på tur. Man har verken et bad med vask og varmt vann, såpe eller håndkle å tørke seg på! Men – antibac-gele er et fint alternativ! I følge denne reportasjen i NRK fjerner mange av geleene 99,99 % av bakteriene hvis du bruker den slik det står på flaska.

Lurt! Dessuten tar slike små flasker nesten ingen plass i sekken. Ha en i primus-kassa også, så er du alltid beredt!

IMG_0051
Bruk hansker – vær trygg for skumle bakterier! Det er også viktig å gjennomsteke kjøttet når du skal spise kylling eller svin.

3: Engangs plasthansker

Hvis du for eksempel skal skjære opp kylling eller svin når du er på tur, så har du et lite problem. Grunnen er at slikt rått kjøtt kan inneholde skumle bakterier, som kan gjøre oss syke. Da er plasthansker helt genialt!

Kjøp en stor pakke på Europris eller lignende, og du har hansker i en evighet. Ta med et par på tur, de veier ingenting og tar ingen plass.

Når du er ferdig med å skjære opp kjøttet, vrenger du hanskene av og tar dem i en søppelpose. Kniv og skjærebrett bør vaskes opp skikkelig. Da er det ikke nok med bekkevask i kaldt vann, jeg anbefaler å koke vann og vaske opp i så varmt vann som mulig. Feks i en vaskebalje.

Plasthansker er også genialt når du feks skal lage noe mat som er skikkelig klissete, og du ikke har muligheten til å skylle av deg etterpå. Feks skjære opp frukt, lage hamburgere fra skrætsj eller bake brød av klissete deig.

God tur med GOD og smart hygiene! 🙂

Her får du flere tips til hvordan du får en bra tur! 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s