Dette vil gjøre turlivet ditt bedre!

 • Lue, håndleddsvarmere og dunis

Det kan vel ikke sies for ofte, dette med varme klær. Men forbausende ofte møter jeg folk på tur som fryser. Det trenger du ikke! Her har jeg noen hete tips for frossenpinner:

FullSizeRender
Lue, dunis og stillongs er essensielt når du skal kokkelere ute!  Kosen blir rett og slett borte hvis du fryser. Bildet er fra en i utgangspunktet varm mai-dag på Sunnmøre, men kulda kommer krypende når sola går ned. Vær beredt! 😉
 1. Lue. Norsk natur er lunefull, og selv på en varm julidag kan det bli kaldt når mørket siger på og du skal være ute i mange timer. Da er lue gull! Jeg har ALLTID lue i sekken, og helst en i ull. Den bør sitte godt rundt øra og være litt tjukk. (Dvs ikke de tynneste merino-ull-luene som er mer beregna på høypulstur på langrennsski.) Hjemmehekla luer av ull funker som bare det! De blir også nærmest vindtette hvis du har brukt dem ei stund ute i vær og vind. Ellers har sportsbutikkene mange gode alternativer. Men du – ikke noe acryl-tull! Sjekk merkelappen!
 2. Håndleddsvarmere. Når du skal lage mat ute må du fra tid til annen ta av deg vottene, selv om det er minus 10. Da holder du varmen med håndleddsvarmere, samtidig som du har fingrene fri. Helt genialt! Jeg har et par i ull fra Aclima, og de sitter som støpt. Et supert alternativ er å hekle eller strikke håndleddsvarmere, men sørg da for at du bruker ull som ikke loer (ingen vil ha hår i maten! ;-)).
 1. Dunjakke. Livet mitt ble totalt forandret etter at jeg gikk til innkjøp av en stor, varm dunjakke! Ofte har jeg ull innerst, deretter en god fleece, for å avslutte det hele med min kjære dunis. Denne har jeg også med på sommerturer. Fjellet er kaldt om kvelden (og dagen!), nesten uten unntak og uavhengig av årstid! Jeg har også en tynnere variant med primaloft som tåler vann. Denne er gull på de varmere dagene, eller som et ekstra isolasjonslag under den tjukke dunisen. Dunjakker er dyre saker, men sjekk finn.no, garantert noen som har kjøpt feil størrelse! Det er både billigere og mer miljøvennlig å kjøpe brukt turutstyr! 🙂
 • Plastkasse med primus-utstyrAttachment-1-3

Vi har alt primusutstyr, turbestikk, turtallerkener og kopper samlet i en plastkasse som står i kjøkkenskapet.

Denne står alltid klar, og det er rett og slett bare å putte hele kassa i bilen dersom man vil dra på spontantur. Jeg har også litt basiskrydder (salt, pepper og chili) og en god kniv i kassa, sånt no’ man omtrent alltid får bruk for på tur.

Kassa egner seg ikke dersom planen er å gå et stykke, men den er perfekt for basecamp nær bilen. (Pakk det du trenger over i sekken hvis du skal gå en stubb før du skal lage mat!)

Når vi kommer hjem fra tur, vasker vi alt utstyret og legger det tilbake i kassen slik at det står klart til neste utflukt.

Dette trikset vil garantert spare deg for tid og frustrasjoner! 🙂

 • Små, tette plastbokser

  IMG_8889
  Det finnes et vell av plastbokser å få kjøpt. Sjekk ut, dyrest er ikke nødvendigvis best!

Jeg får aldri nok av små bokser til turbruk!

De er helt perfekte for å frakte mat og ingredienser som ikke er pakket i tett emballasje.

Eksempler på mat som må pakkes tett er:

 • Rømme
 • Mel
 • Sukker
 • Salt
 • Smør
 • Syltetøy
 • Matolje

Bare tenk på skrekk-scenarioet med smelta smør eller melstøv over hele sekken! 😦 Kjipt, og gir en dårlig start på turen. Pakk tett – bli glad! 🙂

De aller beste boksene er de med skrulokk. Et eksempel er apotekets beholdere for morsmelk. De koster litt, men kan brukes igjen, igjen og igjen, og kan vaskes i oppvaskmaskina. De har også desilitermål på seg – veldig praktisk!

Det finnes også egne små flasker til turbruk. Ellers har de masse praktiske bokser til en slikk og ingenting på Søstrene Grene og IKEA! Sjekk ut og finn ut hva som passer best!

 • Mange til middag? Ta med flere primuser!

  IMG_6859
  Med flere brennere blir maten ferdig raskere! Her fra selvbygget turkjøkken på Neveltoppen på Nordseter. Som du ser er utsikten fra kjøkkenbenken upåklagelig! 🙂

Hvis du både skal koke fisk, pasta og saus samtidig, vil det ta lang tid før middagen er klar dersom du bare har én primus.

Hvis du derimot har flere som du putrer i gang samtidig, har du nesten et helt lite turkjøkken!

Maten blir ferdig raskere, og middagen kan nytes varm i stedet for lunken 😉

Primusutstyr koster en del, men hvis du er mye på tur, anbefaler jeg deg å gå til innkjøp av en enkel, toppmontert brenner som du skrur rett på gassboksen. Denne kan være et supplement til den primusen du bruker til vanlig.

Et eksempel på en toppmontert sak som jeg har brukt i mange år, finner du her. Denne er utsatt for velt, men det finnes egne støttebein som du kan sette på! 🙂

 • Hold maten avkjølt

Et ganske vanlig scenario er at man har med seg en kasse med mat og primusstæsj i bilen, som man skal benytte seg av etter at dagens tur er passé. Dette betyr ofte at maten blir altfor varm til man kommer tilbake. Her kommer igjen plastkassa til sin rett! Jeg pleier ofte å finne et sted med snø (det ligger forbausende ofte flekkvis snø på fjellet hele sommeren ;-)) og rett og slett begrave kassa. Det blir et naturlig og velfungerende kjøleskap! Her er det vesentlig å ha et sikkert og tett lokk, det er mange sultne rever ute å lusker 😉

Hvis du skal ha maten i sekken, og det er en varm dag, pleier jeg å pakke det essensielle (feks rømme, ost, kjøtt, sjokolade etc) sammen med camelbacken bakerst i sekken. Den blir som et lite kjøleelement! Husk å pakke maten over på passende og tett emballasje først.

Har du ikke camelback, kan du bruke det eldgamle trikset «våt sokk». Og her får du bruk for de gamle bomullssokkene dine: Bløt sokken i iskaldt vann, og pakk rundt maten. Legg det hele i en tett plastpose. Voila, maten er fin og avkjølt til du skal bruke den! 🙂

 

 

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s