Friluftsfolk: Kjøp brukt! (Til store og små)

img_0960
Meg i lånt gravid-turjakke, og brukte sko funnet på finn! Knall! 😀

Jeg skal være den første til å innrømme at jeg liker tur-stæsj. Myke fleecejakker, ullundertøy i fargesprakende kombinasjoner, kule sekker, fete ski og stilige solbriller. Det finnes et utall varer å få kjøpt, og de store merkene lanserer flere ganger hvert år nye, spennende kolleksjoner.

Nettbutikkenes facebook-annonser lyser mot meg – med salg på alt mulig: sko, ski, jakker, soveposer og telt!

Ny kjøpegruppe innen friluftsliv: Juniorer

Den nye gruppa produsentene har sikta seg inn mot, er de unge. Flere merker (feks Norrøna og Bergans) har nå egne junior-kolleksjoner der poden kan få seg goretex-jakke som koster nesten like mye som pappa sin. Og like kul, selvfølgelig!

Naturen har blitt en stor arena for å vise fram det nye, kule utstyret sitt. Når man går på tur og møter andre med masse fine klær, får man selv lyst til å kjøpe seg noe nytt. Selv om det gamle duger i massevis. Men det hadde jo vært stilig med en sånn knall blå skibukse, hadde det ikke? Den gamle er kanskje litt tung også, og puster den egentlig så godt??

Fristelsene er mange. Men heldigvis finnes det et MEGET godt alternativ til å stappe boden full av flunkende nytt utstyr. Det heter BRUKTMARKEDET. Også kalt finn.no, bruktgrupper på facebook eller på friflyt. Jeg er selverklært finn.no-ekspert, og elsker å surfe rundt på nettstedet der du kan få tak i absolutt ALT! Også friluftsutstyr! Det er faktisk det reneste mekka for oss som er glad i stæsj!

img_0961
Mine (nesten) nye joggesko! Kjøpt på finn.no, såklart! Halv pris, vinn vinn!

Den siste tiden har imidlertid facebook-feeden min vært proppa full av innlegg av typen: «Bruktkjøp er for fattige», «arveklær er for fattigfolk» osv. Bloggen Pappahjerte satte ord på dette først, i et motinnlegg mot dette mildt sagt TEITE (for å bruke hans eget ord) fenomenet.

Ta vare på naturen og lommeboka!

Jeg kunne ikke vært mer enig! Og for oss som liker å ferdes ute i skog, mark og fjell, vi som er opptatt av å ta vare på naturen, for å vise den til barna våre slik at de blir like glade i den som vi selv er, så blir dette bare helt merkelig.

For hva er vel bedre enn å både spare penger og miljø på å kjøpe brukt? Er det noe flaut ved det? Og hvilken millionlønn skulle man hatt om man skulle kjøpe nytt av alt mulig? Vet disse folkene som kritiserer andre som arver eller kjøper brukt hva turutstyr (og annet utstyr, feks til barn) faktisk koster, og hva slags innhogg det gjør i en helt vanlig families eventuelle sparekonto? Jeg blir helt matt.

skjermbilde-2016-10-28-kl-14-08-24
Et søk på «randonee» på finn.no gir over 90 treff. Prøv deg fram med å søke på forskjellige ord eller merker, feks «Dynafit», «topptur», «G3», osv osv. Det er også lurt å legge inn lagret søk, da gir Finn.no deg beskjed når akkurat det DU ønsker deg dukker opp!

Derfor ønsker jeg å gå foran med et godt eksempel for barna mine, og går gjerne SELV i klær jeg har arvet eller kjøpt brukt. Som nevnt over elsker jeg å tråle rundt på finn.no etter kule turklær jeg måtte trenge, av noen som kanskje har kjøpt feil størrelse eller som hadde så mange jakker at de selger ut noen.

Og hva med randoneeski, det dyreste man kan komme på å investere i av friluftsutstyr ved siden av den alt for dyre stisykkelen? Her får du et hett tips: Det FLOMMER over av brukte ski, støvler, feller, skisko, hjelmer, skredsøkere og SYKLER på finn.no! Utvalget er også enormt på mer spissa bruktgrupper på facebook og andre nettsteder.

Voksne: Gå foran med godt eksempel!

Ei venninne tok det enda et hakk lenger: Niesen hennes på 8 år ønsket seg sårt et oppblåsbart liggeunderlag. Venninna mi hadde flere i boden som hun sjelden brukte. Hun tok fram sprittusjen, skrev en hyggelig melding til niesen på det ene liggeunderlaget, og gav det til henne i bursdagsgave!! Jenta ble selvfølgelig kjempeglad!

Barn skiller ikke på nytt og brukt på samme måte som voksne, for dem er en ting en ting. Så lenge det funker, er det greit for dem. Det er nemlig vi VOKSNE som absolutt skal kjøpe flunkende nye ting, for å liksom flotte oss og sprade rundt og vise venner og familie at «se hva vi har råd til». Selv om det måtte koste skjorta og det ligger en aldeles lik ting på finn som maks er brukt fem ganger og til halve prisen.

Hvorfor oppfører vi oss slik? Fordi det er flaut å kjøpe brukt? Fordi det er nedverdigende å bruke det noen andre har brukt før deg? Ikke like bra som nytt, liksom? Jeg aner ikke. Og bryr meg heller ikke. For det er så utrolig mange fordeler med å kjøpe brukt! Hyggelig er det også, man kommer jo i kontakt med folk med samme interesser som en selv! 🙂

skjermbilde-2016-10-28-kl-14-02-02

Herved er min oppfordring til turglade foreldre: Kjøp brukt! Til deg selv, til barna dine, til alle du kjenner! Gi gjerne bort brukte gaver også! 🙂

Her er mine finn.no/brukt-tips på nett:

 • Gjør research, og finn akkurat den sekken, jakka, skiene etc du ønsker å kjøpe. Da er det lettere å finne fram i mylderet. Søk feks «Osprey» i stedet for «sekk».
 • Hvis du ikke finner det du leter etter, men det heller ikke haster veldig, legg inn et lagret søk på finn.no. Da dukker det plutselig opp etter ei uke eller to!
 • Prøv med pruting. Funker overraskende ofte, særlig på annonser som har ligget ute ei stund.
 • Men: Vær høflig og grei i korrespondansen! Det skal være trivelig å handle brukt. Hvis du legger inn et par smileys og noen hyggelige fraser, blir handelen så mye bedre for begge parter.
 • Vær sikker på størrelsen før du kjøper. Det er jo kanskje litt frekt å prøve i butikken før du går hjem og kjøper samme vare på finn.no, men…
 • …hvis du bor på samme sted som selger, kan du spørre om å få komme og prøve/se varen før du evt legger inn bud.
 • Vær obs på HBO. Dette betyr «Høystbydene over». Hvis du legger inn bud, kan noen andre by over.
 • Vær sikker på at du har en god deal med den du handler med. Hvis noe er overraskende billig, er det kanskje for godt til å være sant? Spør oppfølgingsspørsmål om varen, slik at du har et best mulig inntrykk av hva du kjøper. Be gjerne om flere bilder, og spør hvor selgeren kjøpte varen.
 • Avtal om porto skal være inkludert, om dere kan spleise, eller om du skal betale. PP i annonsen betyr Pluss Porto.
 • Hvis du kjøper dyre ting, bruk finn.no sin betalingsløsning (koster noen kroner) eller bli enig med selgeren om å feks overføre halve beløpet før sending, og resten når du har mottatt varen. Hvis noen er svært lite samarbeidsvillige, vær skeptisk til handelen. Men vis også respekt for at selger vil være sikker på å få betaling.
 • Last ned vipps eller lignende. Da får selgeren pengene med en gang, ikke når banken er åpen. Perfekt når du skal handle på finn eller facebook og du ønsker å få varen raskt tilsendt.
 • Nytt de siste årene er at mange legger ut friluftlivutstyr for LEIE på finn.no for en billig penge. Du kan for eksempel leie ski, telt, liggeunderlag, kokeutstyr osv. Helt genialt dersom det er noe du vil teste eller ikke er så ofte på tur!

Bytt ut black friday med grønn fredag

Ha en strålende fin helg, og sett gjerne av en time eller to i kveld til å tråle finn.no hvis du trenger ei ny turbukse eller nye ski. Jeg vil også på det sterkeste anbefale å bytte ut årets «Black friday» med DNT Ung sitt strålende arrangement «GRØNN FREDAG», som er et byttearrangement for friluftslivutstyr. Det arrangeres flere steder i landet.

I tillegg har mange lokale skiforeninger byttedager og bruktdager, sjekk ut og meld deg på! Kanskje har du noe som ikke blir brukt lenger du kan bytte eller selge, også? Eller hva om DU går i front for å arrangere en byttemesse eller brukthandel av friluftsutstyr? Mange kommer garantert til å sette pris på et slik arrangement! Bruk sosiale medier for det det er verdt, markedsfør arrangementet, og lån gymsalen på skolen eller i barnehagen.

Og du – hvis du gjør et godt bruktkupp, legg ut et stolt bilde av det på sosiale medier. Slik går du foran med et godt brukteksempel også! 🙂

Hilsen Ragnhild 🙂

2 kommentarer Legg til din

 1. Maja sier:

  Hei. Helt enig, Finn er gull 🙂 Vi har 3 småbarn (1,2 og 5år) som vi gjerne vil begynne å telte med. Noen tips på bra liggeunderlag, (opplåsbar eller duger det med gammeldags), primus og evt annen utstyr vi trenger (dvs :må ha) for korte, nære teltturer? Vi har en 3mannstelt som vi tror duger for nå. Hilsen Maja &co

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei Maja! Så kult at dere vil på telttur! Vanskelig å gi et kort svar på spørsmålet ditt… folk er forskjellige og liker ulike ting 😉

   Men ang liggeunderlag: Det er mer behagelig (og i mange tilfeller varmt) å ligge på oppblåsbare, men om sommeren (i lavlandet) holder det i massevis med tynne, sammenrullede liggeunderlag. Iallefall til barn, som er lette og ikke ligger så «hardt» på bakken. På fjellet er det en annen business, men forstod det som det var nærområdet som var aktuelt for dere 🙂

   Ellers trenger dere primus hvis dere ønsker varm mat, og det dere måtte behøve ellers av kjeler, tallerkener, bestikk, etc.

   I tillegg til sovepose etter temperatur, tørt skift, toalettsaker, etc etc.

   Husk også myggspray og solkrem! Sjekk værmeldinga ekstra godt så dere ikke blir overraska av regn, kulde, etc. Lurt å begynne en fin sommerdag, og sanke seg erfaringer derfra. Så kan dere gradvis utvide mot høst og lengre/høyere turer 🙂

   Jeg har oppsummert litt rundt telting med baby i dette blogginnlegget https://utepaaturmedprimus.com/pa-telttur-med-baby-rad-og-erfaringer-2/, der finner du også lenke til et annet innlegg om telttur med barn 🙂

   Ønsker dere masse lykke til!

   Vh Ragnhild

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s