Råstekte poteter med maldonsalt og aioli

den

img_2119

Noen ganger er det enkle det beste! Og enkelte dager har man kanskje begrenset med tid til rådighet, men har lyst på en lunsj i det fri.

Da er det perfekt med mat som både tar kort tid, er enkelt å lage, og ikke minst enkelt å spise, akkurat som denne retten med sprøstekte poteter med aioli!

På denne tiden av året er det ikke så mange folk ute, og det er lett å finne stillheten og roen når man beveger seg ut i naturen. Senhøsten byr på korte dager, men gleden ved å være ute er ikke mindre av den grunn!

skjermbilde-2016-10-26-kl-19-50-55-2
Abbortjern en onsdag sent i oktober. Perfekt for litt mat, dunis og ei god bok!

Vi dro til Abbortjern på Lillehammer, et sted jeg ofte drar til når jeg enten har lite tid, eller ikke har lyst til å gå en lang tur før jeg lager mat. Hit kan man sykle, gå eller kjøre bil. Hvis man velger det siste tar det rundt fem minutter ned til vannkanten. Her er det stille, så stille, og man kan rett og slett sitte og se utover vannet og la tankene fly.

På varme sommerdager syder det av liv her, av voksne og unger i skjønn forening, fordi vannet er kjent for sine behagelige badetemperaturer. Nå, en onsdag formiddag sent i oktober, er det folketomt og stille.

Altså, et perfekt sted for å ha en rolig stund for seg selv, lade batteriene, og kanskje lage noe god mat?  🙂

Her får du et godt tips til en god, enkel og smakfull rett, som er perfekt når du verken har mye tid eller ork til å sette i gang et avansert måltid. Kan kombineres med hva du måtte ønske av spekemat, kjøtt, fisk osv, men også veldig godt alene!

God tur, og kos deg!

Dette trenger du til fire personer:

  • 800-1000 gram kokefaste poteter, godt vasket og skåret i båter. La skallet være på.
  • Maldonsalt
  • Meirismør til steking
  • Aioli: Lag selv eller kjøp ferdig.
  • Lage selv (enklest med kjøkkenmaskin inne):
  • 4 eggeplommer
  • En halv ts sennep
  • Litt salt og pepper
  • Et presset hvitløksfedd
  • 4 dl olje, feks raps eller oliven

Slik gjør du:

Aioli: Knekk eggeplommene i en miksebolle, tilsett sennep, salt og pepper. Så er det viktig å sette på mikseren, og deretter helle i litt og litt olje. Begynn VELDIG forsiktig, hvis ikke vil ikke aiolien stivne. Hell deretter olje i en jevn, tynn stråle mens mikseren går.

Hvis du lager mye på en gang, kan du oppbevare aiolien i en tett boks i kjøleskapet, den vil holde seg i flere uker! Husk å ta med ønsket mengde på tur, i en egna, tett boks.

Vel framme på turstedet, tar du fram panne, poteter, salt og smør. Ha de ferdig oppskårede potetene i en panne med litt smør, og la dem surre på svak varme til de er myke tvers gjennom og litt sprø utenpå.

Smak deg fram med maldonsalt (det er ekstra snadder med «skikkelig» salt, jeg vil si at det gjør prikken over i’en på en slik rett).

Potetene serveres rykende varme med en god dæsj aioli!

Nyyyyt! 🙂

img_2121

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s