Toast med spicy salami, ost og aioli

IMG_0366

Når en hel familie skal i alpinbakken, da flyr hundrelappene som skvetne høns. I allefall om samtlige skal ha heiskort, leie ski, og i tillegg kjøpe mat og drikke på kaféen. Ofte er det ikke all verdens utvalg på slike ski-kafeer heller, og det blir gjerne mat som hamburger, pommes frites og cola. (Det finnes hederlige unntak, feks Tyrihans-kafeen i Kvitfjell!)

IMG_0375.jpg
Perfekt med en pust i bakken mellom slagene! 🙂 

Men jeg har sagt det før, av og til er det HIMLA godt med hamburger og cola. Jeg er selv veldig svak for fritert mat med brus til, men særlig sunt er det jo ikke. Og det blir jo ganske likt fra gang til gang, i tillegg til den nevnte, kjipe totalprisen for en familiedag i alpinsenteret.

Da er det et godt alternativ å kunne lage maten selv, i bakken! 🙂 Det koster så lite å pakke primus, toastjern og matpakke, og voila, så blir de to skivene med svett ost raskt en liten gastronomisk høydare! Kanskje ikke hamburgeren frister like mye med litt planlegging? Man kan også spare masse penger på å ta med mat selv, så det er absolutt verdt å tenke på 🙂

IMG_0363.jpg
Et toastjern tilpasset primus veier ikke mye, men det gjør lunsjen din til noe HELT annet! Verdt hvert gram i sekken 🙂

Her får du oppskriften på den beste toasten vi vet om. Med et par små triks hever den seg nemlig fra en vanlig, standard toast. Triksene går ut på å putte aioli inni og smør utenpå! Prøv det du også, og ha en strålende dag på ski! 🙂

Ps: Ungene våre liker best HELT plain toast, med bare ost, skinke, og ketchup. Men husk smør på utsiden til dem også 😉

Dette trenger du til én person (hvis dere skal være mange timer i bakken, lag dobbel porsjon):

 • To skiver, gjerne toastbrød (vi brukte fint brød, altså loff, men det blir selvsagt sunnere med grovbrød)
 • To skiver spicy salami (altså med krydder. Chorizo, pepperoni eller vanlig salami funker også).
 • Et par rause skiver ost, norvegia eller jarlsberg
 • Noen biter sjalottløk i tynne skiver
 • Tre fire tynne skiver paprika
 • Aioli
 • Smør
IMG_0349.jpg
Vi brukte ferdig toastbrød fra butikken. Hvis du heller vil ha grovt, blir det sunnere og du blir mett lengre. Men det er himla godt med loff i ny og ne! 😉 

Slik gjør du:

Smør smør på utsiden av brødskivene. Snu dem, og ha på aioli. Oppå der legger du salami, ost, løk, paprika, og avslutter med den andre skiva. Legg i en matboks, pose eller lignende, og ta med på tur. Vel framme fyrer du opp primusen, og putter skivene i toastjern tilpasset primus. Legg jernet rett på primusen, og varm det på begge sider. Pass på, det brenner seg raskt! Toasten er ferdig når den er gylden utenpå og osten inni har smeltet 🙂 Vel bekomme! 😀

Flere lunsjretter som passer bra på tur, finner du her! 🙂

IMG_0352.jpg

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Lene sier:

  Hva slags toastjern anbefaler du?

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Jeg bruker et toastjern fra Eagle Products! Veldig enkelt og greit, og veier ikke all verden. Jeg kjøpte det vi Hekta På Tur, lenke her: https://hektapatur.no/utstyr/turkjokken/eagle-toastjern-3382

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s