Med telt til Gjendebu og topptur på Gjendetunga

Gjendebu ligger helt innerst ved Gjende i Jotunheimen, vannet som er mest kjent fra de hundretusener av bilder som deles fra turen over Besseggen. Det irrgrønne vannet tar seg godt ut på bilder på sosiale medier, og området og fjellturen tiltrekker seg hvert år tusenvis av folk som vil oppleve den norske fjellheimen.

IMG_1722.jpg
Gjende sett fra motsatt ende av det som er mest vanlig, nemlig mot øst. Besseggen, og stien opp eggen, skimtes bak til venstre.

Men hvis man tar Gjendebåten et lite hakk lenger inn enn det vanlige stoppet ved Memurubu, (der de fleste starter fra når de skal gå Besseggen), kan man oppleve en helt annen verden enn «maurtua» lenger øst.

G0281203.jpg
Området ved Gjendebu er rolig og fredelig, og ekstremt frodig! Her nyter Ingeborg frisk fjelluft i medbragt hengekøye 🙂

Ved Gjendebu er det frodig og grønt, det er rolig og stille, bortsett fra et og annet raut fra ei ku, mekring fra ei geit, eller lystig prat fra en og annen vennegjeng som går fra hytte til hytte.

Dette området er et eldorado for barn! Her er det dusinvis av store kampesteiner som det går an å klatre på (av varierende vanskelighetsgrad – også muligheter for å finne buldrecrux for voksne!), fine stier som er akkurat passe utfordrende for korte bein, frodig fjellflora, fine bademuligheter (for de som liker badetemperaturer på under ti grader), og et vell av flotte teltplasser helt nede ved vannet.

DCIM100GOPROG0551234.
Min søster Ingrid, nevø Sverre (2) og kompis Brage (3) sjekker badetempen i Gjende. Resultat: Tåa uti! Og da har man jo strengt tatt bada, eller? 😉

En annen helt super ting med denne plassen er at det er mange flotte teltplasser noen få meter fra båtbrygga. Dermed kan man pakke i bag, man kan ta med mer stæsj enn hvis man skal gå langt, og dermed er det litt mindre utfordrende å pakke for en fin helg i fjellet – med kids på lasset.

Her finner du alt du trenger å vite om båtrutene til Gjendebu. (Husk at det er mye turister og folk i området rundt Gjendesheim, og det kan være fullt på parkeringsplassen rett ved båtbrygga. Da blir man vist til en parkering noen kilometer unna, men det går greit å lesse av bagasjen ved båtbrygga, kjøre bilen til parkeringen, og bli shutlet med buss tilbake til brygga. Her er de vant med mye folk, og ting fungerer veldig godt! 🙂 )

IMG_1680.jpg
Alle må bidra når domen skal opp! 🙂

Men tilbake til vår fredelige plett i andre enden av Gjende. Vi slo opp teltet rundt hundre meter fra båtbrygga, og rigga oss til med stort telt (alt for tungt til å bære langt), masse god mat, levegg (det kan blåse litt her), dagstursekker, lørdagsgodt og varme soveposer.

Dagen etter var vi klare for en aldri så liten topptur, og jeg hadde på forhånd lest meg opp på at Gjendetunga kunne være en passende tur for oss fem. (Det er verken mobil- eller nettdekning ved Gjendebu, så last ned alt du trenger av info i forkant!) Med en liten gutt i bæremeis, og to jenter på seks og ni, var det greit å finne en tur som kunne passe alles behov.

IMG_1708.jpg
Familie på topp i sikte! Turen starter i grønn skog ved Gjendebu. Her går det kuer på beite, frodig fjellflora og klukkende bekker. Ren seteridyll, med andre ord!

Vi la i vei med godt mot forbi Gjendebu, og videre innover frodig bjørkeskog helt til vi nådde foten av toppen. (Dette er den litt kjedelige biten av turen, så her måtte vi ty til godteristafett. Det vil si – en av oss voksne lurer oss foran resten av gjengen og setter ut litt bensin i form av seigmenn/sjokolade/kjeks på steiner og varder langs stien. Gjør underverker for motivasjonen hos den yngre garde, og det blir enda litt mer spennende hvis de ikke helt forstår hvordan godteriet har havna der! 😉 )

GOPR1085.jpg
Fra ryggpartiet på Gjendetunga. Her er det helt vilt fin utsikt – husk å snu dere på vei oppover! 🙂

Når man når foten av fjellet, går det bratt oppover, så bratt at vi et par steder måtte ta i bruk både hender og føtter. Men det gjorde i grunnen bare turen morsommere, og ungene frydet seg i det de raskt vant høyde.

Etter at vi hadde gått omtrent halvparten av høydemetrene hadde vi allerede fått en fantastisk utsikt tilbake mot Gjende, og totusenmeterstopper stakk opp foran oss på alle kanter.

Det passet fint med en god pause på en grønn slette, slik at minstemann fikk krabbet litt og strekt på seg. Det er ensidig for slike små å bare sitte i en sele eller meis i mange timer av gangen, så gode pauser er viktig.

IMG_1756.jpg
Fin og spennende sti på vei mot Gjendetunga! Slettmarkhøe og Slettmarkpiggen stikker opp foran oss.

Deretter var det strake vegen til toppen. Vi passerte mange flotte klatresteiner underveis, og et par små vann, før vi satte inn toppstøtet for alvor! Nydelig utsikt til alle kanter, og dermed var det lett å la tankene vandre til nye, framtidige turer og topper. Det blir aldri tomt for nye, fine topper å oppdage!

G0081176.jpg
Obligatorisk toppbilde! I bakgrunnen ruver det totusenmetre på rad og rekke: Store Knutsholstind, Svartdalspiggene og Slettmarkhøe.

Ned igjen gikk det lett som en plett, og vel nede på Gjendebu vanket det is på jentene – vel fortjent!

Mer info og kart over turen til Gjendetunga finner du på appen og nettstedet Outt (som forøvrig anbefales på det varmeste! Det er utviklet av dyktige gründere i Vang i Valdres, og de har allerede mange norske fjell-/turområder på lista si 🙂 )

Med det ønskes god tur til Gjendebu med telt og barn, det kan anbefales på det varmeste! 🙂

Turhilsen fra Ragnhild

IMG_1781.jpg
Ei god pause i lyngen, med verdens fineste utsikt? Kan ikke bedre ha det!

 

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Dette så ut som en nydelig tur 🙂 Takk for tipset. Vi var nettopp på Galdhøpiggen med våres barn og hadde tenkt oss til Gjendebu/Besseggen etc. Været var så dårlig at vi kjørte rett forbi 🙂 Gøy å få tips til andre plasser å se enn de vanlige turist attraksjonene.

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei Linda! Så bra! Ofte er det fine plasser å oppdage tett ved turisttråkkene 😄 håper været er med dere en annen gang – stedet anbefales på d varmeste 😄

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s