Indisk gryte med strimlet svinekjøtt, kokosmelk, chili og ris

IMG_9696.jpg

Etter en real helg i fjellet, med så enkelt levesett som mulig, og med gode folk rundt seg, da føler jeg meg som født på ny!

 • Vil du komme deg rett til oppskriften på indisk gryte? Scroll deg helt nederst i teksten!

Det å komme fram en plass, finne seg en fin teltspot, samarbeide om oppgavene, ha fin utsikt og frisk luft i bøtter og spann, og ikke minst – sette seg vel til rette rundt primusgrytene, det er top notch, altså.

IMG_9703.JPG
Fint å kunne hente seg kaffevann rett fra Gjende! 🙂 (Antrekket er Fjellreven-spons: Abisko trekking tights og high coast vindanorakk.)

Denne helga har hele familien på tre kids og to voksne vært sammen i Helsport-domen for første gang. Det gav virkelig mersmak!

Jeg og Peder var på telttur ved Gjendebu, helt i enden av Gjende, i fjor sommer også, og vi gledet oss til å vise denne fine plassen til ungene. Her er det helt bilfritt, stille og rolig, trivelige fjellfolk på stiene, og sist men ikke minst – utsikt mot flotte totusenmeterstopper og et turkisgrønt Gjende.

IMG_9646
Samarbeid på høyt nivå for å få domen opp! Jakob ville selvfølgelig også sjekke ut hva som foregikk 🙂

Ha respekt for fjell, kulde og ha med ekstra utstyr!

Men plassen kan være så fin den bare vil, det er ikke til å stikke under en stol at det er mye som skal klaffe på en slik tur. Været skal være fint, det skal ikke være for kaldt, det bør ikke være mygg, og hva skal vi gjøre med minstemann hvis det blir mye sol?

Solkrem, solhatt, er han for varm, for kald, hvor langt kan vi gå med han i bæresele? Aldri lett å vite, men det viktigste er å følge med som en klegg, for små tasser skal helst bare ha det fint, er moralen vår 🙂

DCIM100GOPROGOPR1093.
På vei til Gjendetunga, trygt foran på pappa! Vi tok flere pauser i lyngen slik at Jakob skulle få spise og ikke minst få beveget seg litt.

Det har vært en kald sommer i Norge så langt, og ved Gjendes bredd, tusen meter over havet, er det i alle fall sjelden fønvind! Det fikk vi merke første natta. Vi har et dobbelt, oppblåsbart liggeunderlag, som jeg skulle dele med Jakob. Jeg begynte å ane at noe ikke var som det skulle, og ganske riktig – midt på natta våkna jeg av at liggeunderlaget var flatt som en pannekake.

Heldigvis var det luft der Jakob lå, han er så lett at lufta ikke hadde blitt presset ut, og han var god og varm i voksiposen sin. Jeg hakket tenner i vintersoveposen min, men heldigvis hadde vi et sammenleggbart liggeunderlag som vi i grunnen bare hadde tatt med for å sitte på. Det ble redningen! Ved siden av meg lå samboer Peder, han hadde tatt med sommersovepose. Heldigvis hadde vi to slike tynne soveposer som han tok utenpå hverandre, og slik holdt han varmen.

IMG_9680.JPG
Jakob tar seg en dupp i voksiposen, på jervenduk og et liggeunderlag. Slik ekstrautstyr er gull verdt, og særlig når man har med barn i telt!

Jentene på snart seks og ni har helt nye liggeunderlag fra Mammut, litt tyngre enn Expeden, men de ekstra grammene (og tykkelsen på stoffet), viste seg å være gull verdt.

Moralen er: ALDRI undervurdér sommerfjellet, eller fjellet generelt! Ta med et ekstra liggeunderlag, eller en jervenduk eller lignende, det kan være redningen dersom det oppblåsbare sier takk for seg.

Tur til Gjendetunga

Dagen etter var det sol, og vi kunne starte dagen med frokost og godt humør! Frokoster rundt primusen er det jeg liker aller best. Steke egg og bacon, koke kaffe, se på utsikten og supe inn fjellufta. Det er en helt egen stemning som må oppleves!

Etter frokost var vi klare for tur, og Gjendetunga var et naturlig mål for dagen. Turen hit tar 2-4 timer (vi brukte rundt fem, inkludert pauser), og man får en nydelig utsikt både mot Gjende og alle de flotte toppene i området. Det er et par klyveetapper på turen hvor man må ta i bruk både hender og føtter, men dette er lett match for barn som er vant med å bevege seg i ulendt terreng.

GOPR1090.jpg
Artig terreng å bevege seg i, og mange fine steiner å klatre på! 🙂 Her er Ingeborg (snart 6) i fint driv oppover. Slettmarkhøe (2190 moh) og Slettmarkpiggen (2164 moh) i bakgrunnen.

Vi hadde selvfølgelig innlagt godteristafett, hvor en voksen går foran og legger ut små overraskelser på steiner langs stien, men uten at ungene skjønner hvem som har gjort det, såklart. Niåringen har nok for lengst skjønt hva som foregår, men det er like moro for det!

(Dette er lurt å benytte seg av på litt kjedelige transportetapper, når klyvingen og oppoverbakkene starter, er det etter vår erfaring motivasjon nok å komme seg oppover!)

Vel oppe kunne vi nyte en helt superb utsikt, og følelsen av å være på ordentlig topptur var til å ta og føle på! Langs løypa møtte vi hyggelige folk, blant annet en sprek familie fra Sandefjord som var på vei ned da vi var på tur opp. Trivelig å møte andre med samme interesser!

DCIM100GOPROG0081176.
En obligatorisk fjellfie på toppen! Utsikt mot Store Knutsholstind (2341 moh), Svartdalspiggene (2174 moh (store)) og Slettmarkhøe (2190 moh).

Vel nede ved teltet igjen var gleden stor – båten hadde kommet mens vi var på tur, og med båten kom Andrew, Leah og Sofie, en familie fra Lillehammer som vi er mye på tur sammen med. Da var det ekstra stas å kunne fortelle at vi har vært «der oppe»! 🙂

Etter en slik tur smaker det også helt fantastisk med middag, og vi laget en knallgod gryte som ungene langet i seg med liv og lyst. Dette er det andre bidraget mitt i samarbeidet med «Turmat fra hele verden»!

Det smakte helt nydelig etter en lang dag i fjellet, med noen høydemeter i beina og sol i fjeset 🙂

IMG_9677.jpg
Indisk gryte in the making! (Det gule liggeunderlaget er for øvrig det som redda helga da det oppblåsbare takket for seg.)

Dette trenger du til fire personer: 

 • En pakke strimlet svinekjøtt
 • Tre gulrøtter
 • Et par cm finhakket, fersk ingefær
 • En gul løk
 • To stengler vårløk
 • Fire spiseskjeer fiskesaus
 • En spiseskje currypaste
 • En boks kokosmelk
 • To poser boil in bag-ris
 • Litt persille eller koriander til pynt
 • Smør til steking

Slik gjør du: 

Kok opp vann til ris, og la den koke etter anvisning på pakken. Imens deler du gulrøtter og løk i fine strimler, og finhakker ingefæren. Ha en god dæsj smør i en kjele, og fres ingefæren, løk og gulrøtter til det begynner å lukte godt. Ha i currypaste, og fres videre et par minutter, rør hele tiden. Ha oppi kokosmelk og kok opp. Tilsett fiskesaus og kjøtt, og kok til kjøttet er gjennomkokt og grønnsakene er møre.

Serveres med ris, og friske urter til pynt. Vel bekomme 🙂

IMG_9699.JPG
Gjett om det smakte med middag! 🙂 Ingeborg nyter indisk gryte i idylliske omgivelser.

2 kommentarer Legg til din

 1. Isabell sier:

  Så mange gode tips 😊 Jeg lurte på om dunkunnr skrive litt om utstyr til tur barne😀 Hvilke klær, sekker, sko osv. dere pakker med til telt og topp turer.

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei Isabell! Tusen takk, flott at du finner noe nyttig! Jeg kan seff skrive litt om utstyr til telt- og toppturer! Jeg har skrevet en del i dette innlegget https://utepaaturmedprimus.com/2016/10/21/pa-telttur-med-barn-slik-gjor-dere-det/, men si fra om du trenger annen/mer info! 😄

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s