Nachos med tomatsalsa, mango og rømme

Noe av det som virkelig har omfavnet den norske folkesjela, det er taco og texmex-retter generelt. Uttrykk som «fredagstaco» har blitt et velbrukt uttrykk, og hos oss er dette fast takst nesten hver eneste helg.

Nachos er en klassisk meksikansk rett, der runde eller triangelformede maischips spiller en sentral rolle, sammen med krydret kjøttdeig og salsasaus. Denne retten er mitt tredje bidrag i Turmat fra hele verden, en kampanje organisasjonen Norsk Friluftsliv står bak. Hensikten her er å få flere til å oppleve gleden ved å spise god mat ute i naturen!

IMG_1951
Fjæra er et flott sted å lage mat! Her legges nachochips og kjøttdeig til steking i kjele. 

 

Men hvordan kan man egentlig lage nachos på en primus? En tradisjonell nachos skal jo nettopp gratineres med ost i ovnen, med både over- og undervarme.

Heldigvis var svogeren min, Tom, med, da vi skulle lage nachos på utekjøkkenet for første gang. Han hadde laget nachos på gassbluss på hytta tidligere, og hadde et godt råd: Bruk vekselsvarme, og ha flere lag med nachochips og ost i bunnen av en kjele. Dermed ville chipsen bli varm, og osten mellom den smelte. Ved hjelp av et lokk kan man også få til et lag med smeltet ost på toppen av kjøttdeigen.

IMG_1956.jpg
Retten er klar for gratinering! 🙂

Dette ble en suksess for hele selskapet, som for anledningen tok fredagsnachosen i fjæra på et vakkert nes på Halsa på Nordmøre. Vi var skjønt enige om at maten smakte herlig, og at vi ikke kunne ha det bedre! 🙂

Dette trenger du til åtte personer:

  • To pakker kjøttdeig
  • To pakker tacokrydder
  • En stor pose nachochips
  • En pakke revet ost
  • En stor, moden mango
  • En rødløk
  • To store tomater
  • To håndfuller fersk koriander
  • Et beger rømme

Slik gjør du:

Finn fram en panne, og stek kjøttdeigen. Rør inn tacokrydder og litt vann (ca en halv dl per kjøttdeigpakke). Legg til side. Finn fram to store kjeler, og varm tacochipsen kjapt, uten at den blir ferdig stekt. Så legger du nachochips og revet ost lagvis i tre, fire lag i hver kjele. Start med nachochips, og bruk ca 2/3 av posen. Fordel deretter kjøttdeigen på de to kjelene på, og avslutt med revet ost på toppen.

Nå er det klart for å begynne å varme hele retten. Det gjør du på følgende måte: Ha middels varme på primusen. Sett den ene kjelen på, og varm den i en kort stund. Ha lokk på hele tiden. Det skal ikke på noe tidspunkt lukte svidd. Sett så til side, og ta den andre kjelen på primusen. Fortsett slik til osten på toppen har smeltet. Nå skal hele retten være varm, og osten både på toppen og mellom nachochipsene nederst være smeltet.

IMG_1952.jpg
En enkel, hjemmelaget tomatsalsa smaker himmelsk!

Mens noen passer på at nachosen blir ferdigstekt, kan en annen i turfølget lage tomatsalsa: Del tomat og rødløk i små biter og ha i en bolle eller kjele. Riv koriander i små biter, og bland inn.

Mangoen skal også deles i små biter, men serveres for seg.

Når nachosen er ferdig stekt, danderer du på tallerken med tomatsalsa, mango og en rømmeklatt. Nyt! 🙂

IMG_1944.jpg
Bading før middag! 🙂 Nydelig sommerkveld på Nordmøre! 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s