Sodd med grønnsaker og brød

Altså, noen ganger er det så himla godt med ekte husmannskost! Av alle tradisjonsretter jeg liker (og det er mange!), står sodd veldig høyt på lista.

Sodd er opprinnelig festmat fra Trøndelag, og det smaker herlig av salt kjøtt og møre grønnsaker.

Dette er etter min mening helt super turmat! Mettende, næringsrikt og smakfullt. Dessuten er det lettvint å lage, og ferdig på null komma svisj! Etter at jeg fikk dette servert hos svigermor på Halsa, har det vært på menyen både på tur og i heimen flerfoldige ganger.

IMG_2362
Far koker sodd, og Jakob får tromme på et tomt spann! 🙂 Turkjøkkenet er forresten helt genialt å ha med på campingtur! Primus Onja Stove heter det, med to kokeplater hvor gassboksen skrus på fra innsiden. (Spons)

Vi lager nemlig ikke sodd HELT fra bunnen må jeg innrømme, men kjøper spann med  ferdig fra butikken. Dette varmes enkelt og greit opp sammen med ønskede grønnsaker, og supert tilbehør er loff med smør på. Hvis du ønsker en sunnere variant, er det bare å kjøre på med grovbrød og spare litt inn på smøret.

Vi bruker de grønnsakene vi har lyst på, og blander det sammen til en form for grønnsakssuppe, selv om den «riktige» måten å spise sodd på er å servere kjøtt og kraft for seg, og gulrøtter og potet ved siden av. Her finnes det imidlertid utallige varianter, så gjør som du vil!

Sats på sodd på neste fjelltur, du kommer til å gå og glede deg til det herlige primusmåltidet hele dagen! 🙂 Bon apetitt!

Dette trenger du til fire personer (to voksne og to barn)

  • Et spann innherredssodd
  • To gulrøtter
  • Fire poteter
  • Tre skiver kålrot
  • (Bruk frosne grønnsaker i pose for en enda mer lettvint variant)
  • Fersk loff
  • Meierismør

Slik gjør du:

Rens og skrell grønnsakene, og kutt dem opp i små terninger. Varm opp sodd, og tilsett grønnsakene. Kok opp på middels varme og la det koke til kjøttet er gjennomvarmt og grønnsakene lett møre. Server rykende varmt med loff og smør til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s