Semulegrøt med eple- og mandeltopping

IMG_2031.jpg
Varm, myk og deilig grøt! Litt knasende sprø topping gir prikken over i’en! 🙂

Enkelte retter hører fordums tider til. De smaker av barndom, skrubbsår på kneet og et varmt bestemorkjøkken. Bare det å kjenne lukta av slik mat får meg nesten til å føle at jeg er tilbake i tid, og jeg ser for meg min egen mormor som står ved ovnen å rører i grytene.

Hun var kokke og husmor på heltid, og tryllet alltid fram de lekreste retter som alle likte. Det å samle flokken til et måltid som alle likte var hennes store kunst! Dessuten kastet hun aldri matrester, det meste kunne brukes til noe annet dagen etter.

Semulegrøt er nettopp en slik rett. Jeg husker at bestemor brukte semulegryn både i grøt og i pudding, men jeg har alltid vært svak for grøt, og dessuten passer det desidert best på tur!

G0040814.JPG
Når det lukter herlig fra grytene – da er det trivsel på tur!

Derfor får dere herved min egen oppskrift på en knallgod lunsjrett. Det vil si, oppskriften på selve grøten har jeg hentet fra semulegrynsboksen, toppingen er min egen!

Vi laget semulegrynsgrøt på primus en kald dag i november. Ingenting er som mat ute, og enda bedre smaker den varm og nylaget!

Denne retten er også perfekt også som avveksling fra annen grøt, og passer strålende som frokost på telttur. Lav vekt, rask å lage, mye næring! Smør er viktig her, for smaken, ikke minst. Kjør gjerne på med litt ekstra dersom du har en drøy dagsetappe foran deg! 🙂

Dette trenger du til fire personer:

  • 2 dl semulegryn
  • 1 liter melk
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • En håndfull hakkede mandler
  • Et eple i små terninger
  • Litt strøsukker og evt kanel

Slik gjør du:

Ha litt av melken og smøret i en kjele, og la smøret smelte i melken. Rør inn semulegrynene til de er helt oppløst. La det koke opp, og tilsett mer og mer melk. Rør hele tiden så det ikke svir seg, og bruk svak varme. Tilsett salt.

La grøten småkoke noen minutter, hele tiden under omrøring. Den blir raskt tykkere, så pass på. Server grøten når den har rett konsistens, og dryss på eple- og mandelbiter, litt sukker og kanel for dem som liker det.

Nyt! 🙂

G0160827.jpg
Nordseter-november, før snøen kom for alvor! Kirsti og Tascha studerer skiltene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s