Julewrap med medisterkaker og stekte epler

img_1816
På bildet har jeg brukt potetlefse fra butikken. Det er ikke så mange typer ferdiglaget potetlefse som er god, men Gjøviklefsa kan trygt anbefales! 

Julemat til overs? Det blir knallgod turmat! 🙂

Jeg er opptatt av at vi må kaste mindre av alt det vi kjøper inn for å spise. Nå i jula har vi smekkfulle kjøleskap, og ofte må mye av maten kastes. Det trenger den ikke! Tenk heller hvordan julematrestene kan brukes på nye måter.

Hvis du tar med deg maten ut på tur, får den garantert bein å gå på! Denne retten er superenkel, den tar rundt ti minutter å lage, og den gir masse energi til resten av turen. I tillegg er den høyst barnevennlig!

img_1818
Supersulten? Ta en kjøttkake rett på gaffelen! 

I oppskriften har jeg brukt potetlefse, men om du heller vil bruke tortilla, fungerer det også. Potetlefse med kjøttpålegg har lange tradisjoner i Gudbrandsdalen, der slekta mi kommer fra. Samboeren min fra Nordmøre, synes imidlertid det er litt snodig å bruke lefse, eller «mjukbrød» som det heter litt lenger nord i dalen, til all mulig middagsmat.

For jeg er altså oppvokst med lefse i alle varianter. Lefse med kjøttkake, lefse med eggerøre, lefse med spekepølse, lefse med karbonade…. og den søte versjonen med nugatti 😉

img_1810
Når disse godsakene koser seg i panna, får du garantert selskap på sitteunderlaget! 😉

Både min mor, og tanter og bestemødre på både mor- og farssiden, setter sin ære i å bake tynn og myk potetlefse av beste kvalitet. En stolt tradisjon, som det trengs timesvis med trening for å få til! Jeg kan det ikke, men har veldig lyst til å lære. Hvis tålmodigheten til en rastløs tursjel strekker til, da…

Det bakes som regel potetlefse til jul. Det er ikke så lett å få tak i god potetlefse på butikken, men Gjøvik-lefse som selges flere steder på Østlandet, er veldig god! Det er den jeg har brukt i denne oppskriften, for årets julelefse var ikke bakt enda da bildene ble tatt 😉

Hehe, sikkert rare greier for dem som bare er vant med smør, sukker og kanel på lefsene! Men mattradisjoner er nå spennende, synes jeg, så her får dere altså ekte tradisjonsmat fra Gudbrandsdalen. (De stekte eplene er mitt tilskudd!)

God tur ut i vinteren, og nyt resten av de herlige romjulsdagene!

Dette trenger du til fire personer:

8 kjøttkaker

2 epler

En pakke lefse

Smør til steking

Slik gjør du:

Kutt epler i båter. Fyr opp primus, og smelt litt smør i en panne. Stek eplebåter og kjøttkaker til eplene er møre og kjøttkakene gjennomvarme. Finn fram lefsene, og smør eventuelt litt smør på. Del kjøttkakene i to eller fire, og dander med eplebåter. Rull lefsa sammen til en rull, og nyt! 🙂

Denne oppskriften sto på trykk i Foreldre og Barn, 12/16.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s