Fiskekaker med smørdampede grønnsaker

IMG_2085.jpg
Middag på bål = evig suksess!

Akk, ja. Dag ut og dag inn. Det evige, evinnelige maset om at ungene skal få i seg grønnsaker. Fem om dagen og fiber og grønt og alt det der. Er det rart man blir lei?

For det er jommen ikke så lett å få det til. Her i huset pirker ungene ut det meste av løken, for eksempel, selv om vi har finhakket den i mikroskopiske små biter og gjemt den i tomatsausen. Gulrøtter er bare godt når de er kokt, mener den ene, mens den andre aller nådigst tar noen biter når hun får dem rå.

G0210832.jpg
Bålmiddag er trivelig og sosialt! Flere barnefamilier på tur høyner trivselen for både små og store! 🙂

Men – ganske nylig oppdaget jeg at hvis grønnsakene eller frukten er oppdelt og tilgjengelig, lettvint å slenge i seg liksom, da går de ned på høykant!

Dette tenkte jeg å kopiere over til den planlagte bålkosen, og attpåtil ta det et skritt lenger: Jeg lot ungene få komponere sin egen «forundringspakke», hvor de selv pakket inn de grønnsakene de ønsket å spise i aluminiumsfolie. Ute på tur la de pakkene i glørne på bålet, og etter noen minutter var grønnsakene møre og fine. Det var også litt spennende å pakke opp og se hva som hadde skjedd inni der!

Med en klatt smør fikk grønnsakene ekstra god smak, og deretter gjensto det bare å steke fiskekaker på spidd.

Voila, en sunn og god hverdagsmiddag, som selvfølgelig smakte ekstra godt UTE! 🙂 Velbekomme!

IMG_2079.jpg
Husk å la bålet brenne godt ned før dere lager mat. Med flammer, slik som på bildet, vil maten bare bli brent. Bruk heller ventetiden til å leke, eller la ungene gå på oppdagelsesferd i området! 🙂

Dette trenger du til fire personer:

 • Grønnsaker i fine strimler. Ta det ungene liker, feks grønnsaker med milder smaker som gulrot, brokkoli, vårløk, kålrot, søtpotet og vanlig potet. Jo tynnere dere strimler, jo kortere tid trenger de på bålet.
 • Smør
 • Fiskekaker (ta gjerne de med høyest innhold av fisk)
 • Salt og pepper, evt
 • Litt fersk timian (kan sløyfes)
 • Aluminiumsfolie

Slik gjør dere:

Strimle grønnsaker, og la ungene pakke dem inn som en pakke i aluminiumsfolie. Legg på en raus klatt smør, litt salt og pepper, og litt fersk timian for dem som ønsker det. Brett folien til samme kant rundt pakken, slik at ikke smøret renner ut når det smelter. Tenk på dette når pakken legger på bålet, slik at den ikke legges feil vei.

Vel framme på leirstedet, tenner dere opp bålet. Her er det viktig å la bålet brenne godt ned før dere begynner å kokke. Selv om grønnsakene er pakket inn i folie, vil de få røyksmak og bli brent hvis dere legger dem i flammene. Vent i stedet til det har blitt fine glør. Mens dere venter kan dere spikke «pølsespyd» til å steke fiskekaker med.

Grønnsakene trenger ca femten minutters steketid, mens fiskekakene er klare på få minutter. Når grønnsakene er møre og fiskekakene gjennomvarme, er maten klar. Bon apetitt!

2 kommentarer Legg til din

 1. Elisabeth sier:

  Tror du ikke det kunne funket å ha fiskekakene inni folien, på samme måte som man gjør med fiskefileter? Jeg tror nesten jeg må prøve det – skal ha et par åtteåringer i hus neste helg, og det er meldt strålende turvær.

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Hei Elisabeth! Jo, d funker helt sikkert. Men jeg liker fiskekaker best når de får en liten, sprø stekeskorpe ytterst! Og ungene synes d er stas å steke ting på pinne 😆 Lykke til med middagen!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s