Wok med finstrimlet svinekjøtt, mais, vårløk og chop suey-saus i tortilla

Etter enkelte turer er det viktig at middagen lages i en fei. Man har kanskje gått langt med små føtter, og forsert mange høydemeter opp og ned og gått titusenvis av skritt på stein og på sti.

(Scroll nederst i artikkelen hvis du vil komme rett til oppskriften!)

Slik var det for vår familie en dag i august. Du vet, en slik dag da man kikker ut av teltåpningen, ser sola på de spisse toppene rundt, og tenker «yes, i dag blir det tur»!

Både fire-snart-femåringen og åtte-og-et-halvt-åringen ville også på tur. De ville faktisk helt på toppen. Særlig åtteåringen.

Målet for turen var hårete: Blånebba i Romsdalen (1320 moh). Dette er en ganske lang tur for voksne, omtrent tusen høydemeter. Altså – en svimlende lang tur for en snart fem år gammel jente med ikke så veldig lange bein!

IMG_0040.jpg
Blånebba i Romsdalen markerer starten på Romsdalseggen. Vi gjorde derimot vår egen versjon av turen, med telt i Vengedalen og tur-retur toppen. Blånebba er også en vanlig skitopp om vinteren og våren, med mange herlige høydemeter ned igjen til parkeringsplassen. Her utforsker Helle (8) det bratte lendet på topp-partiet, under nøye oppsyn av pappa som tar bildet.

I starten gikk det lett. Det yngste turmedlemmet sprang avgårde oppover steinbelagt sti, hoppa elegant over gjørmete hull på stien, og balanserte over smale stokker over brusende elver. Til begeistra heiarop fra de mange andre turgåerne på stien, tok hun igjen mange voksne oppover den bratte lia.

Men så tok motivasjonen brått slutt.

– Mamma, jeg vil ikke på den toppen, jeg vil snu og gå hjem, sa hun og så ned på skoene sine.

Det er bare det, at de andre tre i turfølget så gjerne vil på den toppen…. Nå var gode råd dyre.

En idé detter ned i mamma-hodet:

– Jenta mi, jeg har hørt at det er en sånn godteri-konkurranse borte i den bratte bakken der. Det er perfekt for en snart-fem-åring og en åtte-åring hvis man samarbeider.

IMG_9908
Intens jakt på godteri opp den bratte lia! De voksne får nok en gang konstatert at når motivasjonen er tilstede, er det ikke måte på hvor langt unger i normal form klarer å gå. Plutselig er det mammaen (gravid i sjette måned) som sliter med å henge på! 😉

Interessen ble vekket på sekunder, pappaen ble sendt avgårde i smug for å gjøre klar konkurransen. De to deltagerne gjorde seg klare, og klarte plutselig nesten ikke å vente med å ta flere høydemeter. Vel i gang byttet de på å jakte oppover lia, de spratt og hoppet, og fant snart ut at på nesten hver eneste T-merka stein lå det små godteri-biter! Hurra!

Etter noe som virket som få minutter var vi nesten på toppen.

Bilder ble knipset og meldinger ble sendt til bestemødre, tanter og andre vi ville fortelle bragden til. Tomler i været, klapp på skuldre, og en liten tåre av stolthet i foreldre-øyekroken.

IMG_9964.jpg
Liten jente, stort fjell, og mye stein! Men for en utsikt, da gitt! 🙂

Noen skrubbsår, gnagsår, mange barnesanger  og omtrent tre timer senere, var vi tilbake ved teltet. SKRUBBSULTNE hele gjengen!

Da var det på tide med wok i tortilla, med mange gode og næringsrike og smakfulle ingredienser.

IMG_9998.jpg
Endelig ryker det fra grytene. Det rumler i magen, vi kan nesten ikke vente! 🙂

Dette trenger du til fire personer (to voksne og to barn):

 • En pakke finstrimla svinekjøtt
 • En boks minimais
 • En halv rød paprika
 • En stengel vårløk
 • To gulrøtter
 • En halv løk
 • En pose chopsuey-woksaus
 • En pakke tortilla-lefser
 • Salt og pepper
 • Smør til steking

Slik gjør du:

Finn fram primusen, og stek kjøttet på høy varme sammen med litt salt og pepper. Sett til side når det har blitt gyldent og lysebrunt.

Kutt grønnsakene i strimler, stek dem også på høy varme, gjerne i en kjele med litt høye kanter. Bruk en god klatt smør i kjelen. Etter et par minutter legger du kjøttet tilbake sammen med grønnsakene, og tilsetter woksausen. Varm opp så alt er gjennomvarmt.

I dampen fra kjelen varmer du lefsene. Det er rett og slett bare å legge dem over som et lokk, og i løpet av få sekunder på hver side har lefsa blitt myk og fin.

Til slutt er det bare å fylle lefsa med kjøtt, saus og grønnsaker, og lange nedpå! Bon apetitt!

IMG_0070
Ingenting er bedre enn et varmt måltid etter mange timer i fjellet! 🙂
IMG_9996.jpg
August-mørket senker seg over den idylliske teltplassen vår i Vengedalen i Romsdalen. Natta! 🙂

 

 

 

3 kommentarer Legg til din

 1. Helga Marie Stigen Sørhagen sier:

  Herlig å lese om den fine turen deres, Ragnhild! 🙂 Inspirerende! Vi skal på telttur i helgen (første gang med TRE unger…) sammen med en vennefamilie og det blir denne wok-oppskriften som blir middagen vår på lørdag selv om vi ikke skal gå særlig langt før det blir mat. Primus ruler! 🙂

  Liker

  1. Ragnhild sier:

   Så bra, Helga Marie! Håper dere får til en tur snart, ikke like greit å få det til å passe når man har tre kids. Som sagt – imponerende at dere forsøker! Og plutselig er dere på tur! 🙂 God klem!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s